John Hartson (1975)

John Hartson (5 april 1975) was een sterke en beruchte aanvaller uit Wales met een voorliefde voor sigaretten en alcohol. De targetman kwam jarenlang uit voor Celtic, waar hij uitgroeide tot een clubheld.

De loopbaan van Big Bad John begon bij het bescheiden Luton Town in 1992. De destijds nog roodharige aanvaller werd na 2,5 seizoen aangetrokken door Arsenal, wat zo’n vier miljoen euro neertelde voor de negentienjarige speler en hem daarmee destijds de duurste teenager in Engeland maakte. Een groot succes werd het verblijf in Noord-Londen niet, onder meer door de aanwezigheid van Dennis Bergkamp, die een duo vormde met Ian Wright.

Na twee seizoenen op Highbury besloot Hartson het bij stadsgenoot West Ham United te proberen. In het westen van de Engelse hoofdstad kende Hartson meer succes. In zijn tweede jaar als Hammer scoorde hij vijftien treffers en werd hij tweede op de topscorerslijst, na nummer-één Andy Cole. Hartson kwam echter niet alleen positief in het nieuws. Hoewel het sportief prima liep, liet hij zich in september 1998 gaan en sloeg hij ploeggenoot Eyal Berkovic hard in het gezicht, die daarop flink ging bloeden. De Israëlische middenvelder zou later luchtig op het incident reageren: “Als mijn hoofd een bal was, was die vol in de kruising van het doel gevlogen.”

Enkele maanden later, in januari 1999, vertrok Hartson bij de club. Hoewel Manchester United in de zomer ervoor nog interesse toonde, werd Wimbledon de nieuwe werkgever van Hartson, waarmee hij dat seizoen zou degraderen. Hij zou nog een halfjaar bij zijn derde Londense club spelen, om vervolgens via een half seizoen Coventry City in de zomer van 2001 bij Celtic te belanden.

Bij de Schotten brak voor Hartson een uitstekende periode aan. De logge, maar sterke aanvaller werd enorm gewaardeerd in Glasgow vanwege zijn vechtersmentaliteit en zou vijf seizoenen lang de aanvalsleider zijn bij de groenwitten. Maar ook in Schotland was Hartson niet vrij van controversieel gedrag. Zo werd hij eens in de beladen derby met Glasgow Rangers -de Old Firm– van het veld gestuurd nadat hij bijzonder geweldadig was richting Fernando Ricksen, die zich ook niet van zijn meest lieve kant liet zien.

Driemaal werd Big Bad John kampioen van Schotland en daarnaast won hij ook twee bekers en de Schotse League Cup. in 2006 trok hij naar West Bromwich Albion, om na één seizoen over te stappen naar Norwich City. hier bleef hij een half seizoen, om uiteindelijk in februari 2008 zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen.

Na zijn loopbaan werd Hartson onder meer voetbalanalist en overwon hij teelbalkanker. Om deze afschuwlijke ziekte te bestrijden, richte hij een foundation op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *