Jon Dahl Tomasson (1976)

Jon Dahl Tomasson

Jon Dahl Tomasson  (29 augustus 1976) was een Deens international die bij Feyenoord uitgroeide tot een ware publiekslieveling. (Foto: Wikipedia)

Van Heerenveen naar Newcastle

Tomassons profcarrière begon in zijn vaderland Denemarken bij Køge BK in 1993. Na drie seizoenen bij deze club, ging hij naar sc Heerenveen, waarmee hij in 1997 de finale van de Amstel Cup bereikte en waar hij in 1996 de prijs Nederlands Talent van het Jaar won. Door zijn goede spel en talent viel hij op en trok in 1997 naar Newcastle United FC.

Feyenoord

Hier kwam hij weinig aan spelen toe en daarom verliet hij de club al na één seizoen. Hij keerde terug naar Nederland waar Feyenoord interesse toonde. In vier seizoenen haalde hij daar een paar mooie prijzen binnen en beleefde daar een fantastische periode. Hij werd in 1999 kampioen van Nederland en won hij in 2002 de UEFA Cup. In die finale scoorde hij één van de drie treffers.

AC Milan

Na deze wedstrijd nam hij afscheid van Feyenoord en vertrok hij naar AC Milan. Met die club won hij in 2003 de Champions League en bereikte hij in 2005 nogmaals de finale van dit toernooi. Bij AC Milan was hij geen basisspeler, wat er mede de oorzaak van was dat hij in de zomer van 2005 naar VfB Stuttgart overstapte. Na ook twee seizoenen bij het Spaanse Villarreal CF doorgebracht te hebben, keerde Tomasson op 2 juli 2008 terug bij Feyenoord.

Hier kwam hij Gertjan Verbeek weer tegen, de assistent-trainer van Heerenveen in Tomassons tijd, ditmaal hoofdtrainer van Feyenoord. Tomasson tekende een contract voor drie jaar. Tijdens zijn officiële rentree voor Feyenoord tegen FC Volendam scoorde hij tweemaal uit een strafschop.

Einde loopbaan

Op 7 juni 2011 maakte Tomasson op een persconferentie bekend dat hij wegens aanhoudend blessureleed per direct zou stoppen met voetbal. Hij werd toegevoegd aan de technische staf van Excelsior, om daar ervaring op te doen in het trainersvak.

Tomasson debuteerde op 29 maart 1997 in en tegen Kroatië in het Deense nationale elftal. Hiervoor scoorde hij in 112 interlands 52 keer. Daarmee evenaarde hij het record van Poul Nielsen, die van 1910 tot en met 1925 ook 52 keer scoorde voor het Deense nationale team. In augustus 2010 beëindigde Jon Dahl Tomasson zijn interlandcarrière.

(Foto: ANP – Hans Steinmeier)

2 reacties

 1. geweldig, minstens de helft van zijn productie valt in de categorie ‘kutgoal’.
  kluts, intikkertjes, heel weinig memorable goals
  maar wel 52 interlandgoals, daar kan Kluivert nog n puntje aan zuigen
  hoe noem je dat, ‘neusje voor de goal’, ‘staat altijd op de goede plek’
  Held, bezorgde Feyenoord (samen met Pi-air) de laatste europacup die NL ooit won – en ik vrees dat dat nog wel even zo blijft
  Dank!

 2. Mooi omschreven Martijn,

  Kan alleen maar zeggen dat we het eens zijn.

  Goaltjesdief en een mooie carrierè.

  Hopen dat het niet meer zolang duurt met een Nederlands succes.

  Jij bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *