Joop Lankhaar (1966)

Joop Lankhaar

Joop Lankhaar (12 september 1966) was een verdediger van FC Den Haag, Racing Mechelen, Lierse SK en Dordrecht ’90. Hij speelde één interland en viel net buiten de boot voor de EK-selectie van 1988.

Lankhaar begon zijn loopbaan bij amateurvereniging ARC. In 1984 werd de verdediger, bekend vanwege zijn lange blonde mat in de nek, door FC Den Haag aangetrokken. Daar maakte hij een goede periode mee met de club. Met Lankhaar als onbetwiste basisspeler wist de club zelfs Europees voetbal te halen. In zijn Den Haag-periode speelde hij onder meer samen met spelers als Martin Jol, Frans Danen, Bram Rontberg en Leo Schellevis.

De goede prestaties van Joop Lankhaar waren ook in Zeist opgevallen. Rinus Michels selecteerde de verdediger voor Oranje en Lankhaar mocht in de omstreden EK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland in 1987 als rechtsback optreden. De wedstrijd op Rhodos werd met 0-3 gewonnen door onder meer twee doelpunten van Hans Gillhaus. Het bleef voor Lankhaar helaas de enige interland. Voor de EK-selectie koos Rinus Michels voor Fortuna Sittard-verdediger Wim Koevermans en Lankhaar mocht het EK 1988 thuis voor de buis kijken.

Na FC Den Haag speelde Joop Lankhaar voor het Belgische Racing Mechelen en Lierse SK. In 1999 werd hij vanwege een onwillige knie afgekeurd voor het spelen van betaald voetbal.

Na zijn carrière ging Joop Lankhaar werken in de wegenbouw en werd hij onder meer trainer van SV Bodegraven en technisch coördinator bij amateurvereniging DoCoS. Bij laatstgenoemde club was hij tot juni 2014 hoofdtrainer van de zaterdagselectie.

(Foto ANP – Cor Mulder)

2 gedachten over “Joop Lankhaar (1966)

  1. De toekomst is onzeker, maar zelfs als onze club zal ophouden te bestaan, zal, zelfs veel later, nog steeds de naam genoemd worden van Meneer Joop Lankhaar, want wat hij heeft betekend voor de Koninklijke Racing Club Mechelen en dan vooral voor haar fans, is niet uit te drukken in woorden. of toch misschien wel: zijn naam staat voor eeuwig gebeiteld in de harten van de Racingsupporters, want hij had nooit kapsones, heeft een gouden hart en heeft zich tot de allerlaatste snik voor meer dan de volle 100% ingezet voor de club en haar fans, meer nog, voor onze trots, want dat is alles wat wij nog hebben. Hij is de beste verdediger die ik ooit bij de Racing heb zien spelen, hij is één van de beste die we ooit hebben gehad, in onze 112jarige clubgeschiedenis. Het zijn de letterlijke woorden van Dokter Pierre Mangelschots, en hij kan het weten want zijn vader was speler van de Racingploeg in de jaren vijftig die de beste van Belgie was en europa rondtoerde. Beste Joop, het ga je goed, de Racing zal u nooit vergeten. Peter ‘de witte’ Robijn, Mechelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *