Jos Luhukay (1963)

Jos Luhukay

Jos Luhukay (13 juni 1963) was een besnorde middenvelder en tegenwoordig dito voetbaltrainer. Hij heeft een Molukse vader en een Nederlandse moeder, die overigens beide op jonge leeftijd zijn overleden.

Luhukay, de man met de kenmerkende snor, begon zijn carrière in 1979 bij FC VVV. Als 17-jarige maakte hij zijn competitie debuut op 11 januari 1981 in de thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch. Een echte doorbraak als basisspeler liet lang op zich wachten. In 1982 leek Luhukay voor het profvoetbal verloren te gaan, toen hij VVV de rug toekeerde en bij de amateurs ging spelen. Eerst bij SV Venray en later zelfs op een nog lager niveau bij VOS in Venlo.

In 1986 kreeg de aanvallend ingestelde middenvelder onder trainer Jan Reker bij VVV weer een kans in het betaald voetbal. Deze keer slaagde Jos Luhukay wel. Hij speelde met VVV drie seizoenen in de eredivisie, maar na de degradatie in 1989 maakte hij de overstap naar SVV dat destijds werd getraind door Dick Advocaat. Hier zou hij 57 wedstrijden spelen waarin hij 12 maal een doelpunt achter zijn naam zette.

Na een tweejarig verblijf bij RKC Waalwijk (35 matches, 6 goals) besloot Luhukay dat het mooi was geweest in Nederland. Hij ging naar zijn tweede vaderland en ging spelen hij bij het Duitse KFC Uerdingen 05 kort in de Bundesliga. In 1996 maakte hij de overstap naar SV Straelen (81 potjes en 23 goals), waar hij vanaf 1998 het voetballen combineerde met het trainerschap. In 2000 zette hij definitief een punt achter zijn spelersloopbaan, waarin hij als prof in totaal 189 competitiewedstrijden speelde en 41 doelpunten scoorde.

Na twee jaar trainerschap bij SV Straelen keerde Luhukay in 2000 als opvolger van Peter Vollmann terug bij KFC Uerdingen dat inmiddels was afgezakt naar de Regionalliga Nord. In 2002 kreeg hij de kans om in de Bundesliga te werken, als assistent-trainer bij 1.FC Köln. In 2005 werd Luhukay benoemd tot trainer-coach van SC Paderborn 07 in de 2. Bundesliga.

Na een aantal omzwervingen ‘in het Duitse’ kwam Luhukay terecht bij het naar de 2. Bundesliga gedegradeerde Hertha BSC. Onder zijn leiding slaagde Hertha er binnen één jaar weer terug te keren naar de Bundesliga. De Berlijners werden in 2012-2013 kampioen van de 2. Bundesliga. Voor Luhukay was het de derde keer in zijn trainerscarrière dat hij met zijn ploeg promotie naar het hoogste niveau bewerkstelligde.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *