Jos Mordang (1967)

Jos Mordang (25 februari 1967). Was zijn hele voetballeven Fortunees en verdedigende middenvelder en ook een nuttige speler die echter wel veel pendelde tussen dug out en grasmat.

De grote specialiteit van Maastrichtenaar Jos Mordang was vooral de breedtepass over vijf meter en het ‘stofzuigen’. Hij was een verdedigende middenvelder die in het seizoen 1984/1985 debuteerde in het eerste elftal van Fortuna Sittard en vervolgens negen seizoenen onder contract zou staan. In die periode speelde hij 229 competitiewedstrijden waarin hij zes maal wist te scoren.

Jos Mordang was niet bepaald een kleurrijke speler. In zijn jeugdjaren gold Mordang als een talentvolle middenvelder met een goed spelinzicht en een hard schot, maar uiteindelijk in het eerste van Fortuna Sittard kwamen die kwaliteiten niet echt uit de verf. Daar blonk Mordang vooral uit in onopvallendheid. Hij scoorde vrijwel nooit en gaf zelden een briljante of een beslissende pass.

Wel was hij een gatenvuller en aanjager die de vijandelijke linies ‘afschuimde’ op zoek naar buit, de bal, en was dan vaak een nuttige speler. Zeker als hij het leer vervolgens had ingeleverd bij een speler met een creatieve actie. Al pendelde Mordang ook vaak heen en weer tussen de dug out en de grasmat. Daarnaast lag hij als sfeermaker ook goed in de groep. Tevens was hij een intelligente jongen die na het Atheneum een vergeefde poging had gedaan de HEAO af te ronden.

Het opmerkelijkste wapenfeit uit zijn carrière schreef Mordang op 20 augustus 1989 achter zijn naam. In de uitwedstrijd tegen Feyenoord mocht Mordang bij een 0-0 stand in de 36ste minuut een hoekschop nemen. Meestal hoefde de tegenstander zich weinig zorgen te maken over de corners van Mordang. Dat verklaart wellicht waarom de verdedigers van Feyenoord op hun gemak toekeken toen de bal het doelgebied in zeilde. Als doelman Joop Hiele zich op dat moment drukker had gemaakt om de bal dan om Marcel Liesdek, was er waarschijnlijk nog niks aan de hand geweest. Maar nu vloog de bal tot verbazing van iedereen zo het doel in: 0-1.

Fortuna’s rampzalige seizoen in de eerste divisie, 1993/1994, zou het laatste van Jos Mordang worden. De clubleiding besloot ontslag voor hem aan te vragen. Supportersacties bleven uit en ook de nieuwe trainer Pim Verbeek – toch niet wars van degelijk positiespel – zag het niet zitten in Mordang. Aan zijn loopbaan bij Fortuna kwam een passend slot op 22 april 1994. In de 63ste minuut van de uitwedstrijd tegen Haarlem haalde interim-coach Tini Ruys Mordang naar de kant voor Etienne Barmentloo. De wedstrijd, die in 0-0 eindigde, zou achteraf de laatste van Mordang in het Fortuna-shirt blijken te zijn. Zevenhonderd toeschouwers waren getuige.

Mordang vertrok naar België om te gaan spelen voor Verbroedering Geel. Dit is een club uit, hoe toepasselijk, Geel, een gemeente en stad (sinds 1985) in de Belgische provincie Antwerpen. De club is bij de KBVB aangesloten met stamnummer 2169 en heeft blauw-wit als clubkleuren. Dat stamnummer is een uniek nummer ter identificatie van elke voetbalclub die aangesloten is bij de Belgische voetbalbond. Jos Mordang speelde hier nog twee seizoenen en besloot in 1996 dat het basta was en stopte als voetbalprof.

Na zijn carrière ging Mordang werken in de textielbranche. Daarna werd hij, volgens zijn Linkedin, General Manager Pro Q.C. Systems Ltd in Hong Kong (www.proqc.info). Onder het motto “Trust is good, control is better” biedt dit bedrijf in de logistiek een “pre-shipment kwaliteitscontrole inspectiedienst-oplossing zonder enige verplichting”.

(Foto: Delpher.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *