Joop Hiele (1958)

Joop Hiele

Johannes ‘Joop’ Frederik Hiele (25 december 1958) die ruim 300 wedstrijden keepte voor Feyenoord is volgens eigen zeggen wereldrecordhouder bankzitten bij Oranje.

Hiele maakte in het seizoen 1977/78 zijn debuut voor Feyenoord. Hij was via amateurvereniging RVV Belvédère in De Kuip terecht gekomen. Dat seizoen kwam hij tot één optreden in Rotterdam. Het jaar daarna verdubbelde hij zijn aantal naar twee. Al snel werd gezien dat dit wel eens de keeper voor de lange toekomst zou kunnen zijn. In het seizoen 1979/80 brak Hiele echt door. Vanaf dat moment was hij een vaste waarde onder de lat. Hij bleef tot 1990 bij de club uit de havenstad voor hij vertrok naar Schiedam om te gaan spelen bij SVV. Deze club speelde op dat moment in de eerste divisie. In zijn eerste seizoen promoveerde hij gelijk naar de Eredivisie. Na de fusie met Dordrecht’90 werd Hiele door de voorzitter betiteld als een van de onruststokers en in de zomer van 1993 was er voor Hiele geen plek meer.  Na nog een seizoen bij Go Ahead Eagles te hebben gekeept (1994/1995) zette Hiele een punt achter zijn loopbaan.

Volgens eigen zeggen heeft Hiele het wereldrecord bankzitten bij Oranje op zijn naam staan. Hiele debuteerde in september 1980, in de WK-kwalificatiewedstrijd in Dublin tegen Ierland (2-1 verlies), in het Nederlands elftal, maar moest vervolgens tot 1986 wachten voor hij zijn tweede interland mocht spelen. In de tussentijd moest hij aan Hans van Breukelen, Pim Doesburg en Piet Schrijvers voorrang verlenen, maar ook na zijn tweede interland bleef Hiele reserve. Eind 1991 bedankte hij voor Oranje, de interland in Finland op 5 juni 1991 (1-1) was zijn zevende en laatste.

Sinds die tijd is Hiele actief als keeperstrainer. In de tijd van Co Adriaanse bij Willem II. Van 1999 tot 2008 was Hiele in dienst als keeperstrainer bij PSV in Eindhoven. Ook was hij tot en met het EK van 2004 ook bij Oranje betrokken. Sinds seizoen 2008-2009 was Hiele hoofd van de keepersacademie van de Feyenoord-jeugd. In 2013 werd bekend dat Hiele na verschil van inzicht aan het einde van het seizoen Feyenoord zal verlaten  

(Foto: ANP – Ruud Hoff)

Eén reactie

  1. Ik werk bij de zondag 1 in de
    Technische staf En Joop Hiele
    Is trainer van de Zaterdag 1
    Van Xerxes Dzb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *