Bebeto (1964)

Bebeto Gama de Oliveira

José Roberto ‘Bebeto’ Gama de Oliveira (16 februari 1964) natuurlijk veel beter beter bekend onder de naam ‘Bebeto’ werd in 1989 uitgeroepen tot Zuid-Amerikaans Voetballer van het Jaar.

Bebeto begon zijn loopbaan in zijn vaderland bij EC Vitória in het seizoen 1983-1984. Hierna vertrok hij naar het grote Flamengo (1985-1988) en voordat José Roberto verkaste naar Europa speelde hij ook nog drie jaar voor CR Vasco da Gama (1989-1992).

In 1992 tekende hij een contract bij Deportivo La Coruña. Zijn komst, samen met die van landgenoot Mauro Silva, markeerde het begin van een nieuw tijdperk. Met Bebeto zou Depor voor het eerst een topclub in Spanje worden. Aangezien één van zijn grootouders afkomstig was uit Galicië viel Bebeto niet onder de buitenlandersrestrictie.

In zijn eerste seizoen werd hij al pichichi; topscorer van de Primera División. Dit deed hij door 29 doelpunten te maken. Bovendien behaalde Deportivo de derde plaats in de competitie. In het seizoen 1993/1994 werd Deportivo bijna landskampioen. Maar door een gemiste strafschop van Miroslav Đukić op de slotspeeldag tegen Valencia CF, ging de titel naar FC Barcelona. In 1995 kwam alsnog een prijs bij Deportivo terecht: namelijk de Copa del Rey.

In 1996 vertrok de Braziliaanse spits naar Sevilla FC. Daarna reisde Bebeto nog vele clubs en landen af. Hij speelde onder andere voor Botafogo FR, Kashima Antlers, Vasco da Gama en Al-Ittihad. In 2002 beëindigde hij zijn carrière als profvoetballer.

Bebeto Gama de Oliveira speelde 75 interlands voor Brazilië en hij maakte 39 doelpunten. Met Brazilië nam Bebeto deel aan de WK-eindronden van WK 1990, WK 1994 en WK 1998, en de Confederations Cupvan 1997.

Tijdens het WK 1994 in Amerika scoorde hij tegen Oranje in de kwartfinale. Daarnaast scoorden Romario en Branco voor ‘de gele kanaries’. Een wedstrijd waarin Nederland beter was, maar met 3-2 aan het kortste eind trok. Na het doelpunt van Bebeto tegen het Nederlands Elftal imiteerden hij, Romário en Mazinho het wiegen van een kindje. Hiermee refererend aan de pasgeboren baby van Bebeto, Mattheus. Brazilië zou later dat toernooi wereldkampioen worden.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *