Romário (1966)

Romário

Romário de Souza Faria (29 januari 1966) was een Braziliaans voetbalfenomeen die onder meer uitkwam voor PSV en FC Barcelona. De aanvaller speelde hiernaast voor nog vele andere clubs en nam pas op zijn 44ste levensjaar definitief afscheid van het voetbal.

Romário in Eindhoven!

Over de aanvaller wordt nog met regelmaat gepraat in Eindhoven. Vooral die ene zin ‘Romario ies een beetsje moe’  doet het nog steeds goed. Romário liep tijdens de trainingen van PSV namelijk steevast meters achter de rest van de groep. Hij was geen trainingsdier, en dat is zacht uitgedrukt.

Hij versliep zich ook regelmatig, maatje Twan Scheepers werd er regelmatig op uitgestuurd om Romário wakker te maken. Spelers als Linskens en Van Tiggelen pikten zijn gedrag op een gegeven moment niet meer, de laatste uitte zelfs een keer pittige kritiek op de lichtvoetige aanvaller, maar Romário kreeg alles en iedereen stil, hij presteerde namelijk fenomenaal in de lichtstad en bezorgde PSV in zijn eentje meer dan eens de punten.

98 goals

In vier seizoenen wist de aanvaller maar liefst 98 maal het net te vinden, iedereen herinnert zijn goals nog. Bijvoorbeeld die schitterende treffer tegen Steaua Boekarest, waarbij hij drie Roemenen volledig het bos instuurde.

Barcelona

De honderd competitietreffers haalde de Braziliaan echter niet, want FC Barcelona pikte de aanvaller  op uit Nederland. Met onder meer drie landstitels en een KNVB-beker op zak verliet hij Eindhoven.

In Spanje ging de kleine spits rustig verder met waar hij zo goed in is: scoren. In 46 wedstrijden voor de Catalanen vond Romário maar liefst 34 keer de weg naar het doel, hij speelde slechts anderhalf jaar in het Camp Nou. Met een gewonnen landstitel en supercup vertrok hij naar zijn geboorteland om te voetballen voor Flamengo.

Valencia

Na twee doelpuntrijke seizoenen (59 goals in evenveel wedstijden), ging de wereldvoetballer van het jaar 1994 wederom in Spanje voetballen, ditmaal voor Valencia. Zijn avontuur in de sinaasappelstad was echter van korte duur, waarna hij weer belandde bij Flamengo.

Brazilië

Na twee seizoenen Flamengo volgden twee jaar bij Vasco da Gama waarna het grote rondreizen voor Romário begon. Hij speelde onder meer in Australië, het Midden-Oosten en de Verenigde Staten om uiteindelijk in 2010 bij America fc in zijn geboorteland af te sluiten.

Naar eigen zeggen heeft Romário meer dan duizend treffers gemaakt in zijn carrière, maar de officiële cijfers blijven steken op het duizelingwekkende aantal van 590 doelpunten in 742 wedstrijden.

Met zijn land won Romário ook een paar mooie prijzen, waaronder het WK 1994 in Amerika. Samen met Bebeto vormde Romario een heerlijk spitsenkoppel. De Goddelijke Kanaries versloegen onder meer Oranje in het bloedhete Dallas met 3-2. Uiteindelijk wonnen Romario en co de finale van Italië na strafschoppen.

Romário ging na zijn loopbaan de politiek in apoliticus.

(Foto: Nationaal Archief – Croes, Rob C. / Anefo)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *