Josip Weber (1964 – 2017)

Josip 'Joske' Weber

Josip Weber (16 november 1964 – 8 november 2017), is de geschiedenisboeken in gegaan als de Kroatische-Belg die furore maakte bij RSC Anderlecht en vooral Cercle Brugge. Hij is de acteur van de belangrijkste Belgische niet-penalty..

Doelpunten maken was het handelsmerk van deze bonkige spits. ‘Joske’ Weber werd met enige scepsis binnengehaald, maar behaalde maar mooi driemaal op rij de ‘topschutters’ -titel voor Brugge. Medio 1994 werd Weber voor een recordbedrag van om en bij de 100 miljoen frank getransfereerd naar RSC Anderlecht. In zijn eerste wedstrijd met Anderlecht, toevallig tegen Cercle, scoorde hij. Anderlecht verloor weliswaar, maar Weber ging er prat op dat hij nu tegen iedere Belgische ploeg in de hoogste afdeling gescoord had. Na nieuwjaar keerde het tij echter. Tijdens een wedstrijd op Germinal Ekeren schoof Weber met zijn knie tegen een doelpaal. Weber, die nog nooit langer dan twee weken blessureleed gekend had, was direct out voor een half jaar.

Na de lange revalidatie stond Weber conditioneel bijna weer op topniveau, maar opnieuw sloeg het noodlot toe. Tijdens een training blijven z’n studs steken in het draineersysteem van het oefenveld waardoor hij z’n kruisbanden volledig afscheurde. Dit betekende dat Weber opnieuw maanden moest revalideren. Weber probeerde nog wel, maar het ging niet meer en was gedwongen in 1997 te stoppen met voetballen.

Weber liet zich naturaliseren tot ‘Rode Duivel’ en speelde acht interlands waarin hij zesmaal op de doelpuntenlijst stond. Zijn meest memorabele wedstrijd was die tegen Zambia waarin hij vijfmaal scoorde en een assist produceerde:

Daarnaast werd hij natuurlijk wereldberoemd in zijn (nieuwe) vaderland door de niet gekregen strafschop tegen Duitsland in de achtste finale van het WK 1994. Dit is nog steeds een van de grootste trauma’s in de Belgische sportgeschiedenis.

Weber ging terug naar Kroatië en hij werd eigenaar van een jachtclub. Voor de kost werkte Weber als vertegenwoordiger in siliconen voor een bedrijf in Waregem. Op 8 november 2017 werd bekend dat Weber was overleden aan kanker, hij werd 52 jaar.

Zanger Sam Gooris, schoonzoon van Jean-Marie Pfaff, coverde in 1994 het lied “Wooly Bully” door Sam the Sham & the Pharaohs als “Josip Weber”, bedoeld als eerbetoon aan de voetballer. Oordeelt u zelf of dit is gelukt:

http://www.ultratop.be/nl/song/d319f/Sam-Gooris-Josip-Weber

(Foto: ANP – Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *