Jurrie Koolhof (1960)

Jurrie Koolhof

Jurrie Koolhof (10 januari 1960 – 28 januari 2019), spits van meerdere (alleen) Nederlandse (top)clubs. Zijn beroemdste onfortuinlijke doelpoging ging de hele wereld over.

Koolhof was tijdens zijn voetbalcarrière een spits. Hij begon zijn carrière bij BV Veendam dat uitkwam in de Eerste Divisie. Na twee jaar vertrok de makkelijk scorende spits naar Vitesse, dat eveneens in de Eerste Divisie uitkwam. In zijn tweede jaar scoorde hij in 13 wedstrijden 19 keer, waarna PSV hem begin maart 1982 contracteerde. Met zijn 19 doelpunten werd Koolhof dat jaar topscorer van de Eerste Divisie en in hetzelfde jaar scoorde hij ook nog zeven keer voor PSV.

Bij PSV vormde Jurrie Koolhof een dynamische tandem met de Noor Hallvar Thoresen. Koolhof had een basisplaats en scoorde in de twee opvolgende seizoenen respectievelijk 22 en 23 keer. Op 23 april 1984 ging Koolhof bij een onschuldige actie door zijn knie. De artsen constateerden niets, maar nog voor het begin van het nieuwe seizoen gaat het opnieuw mis en bleek dat zijn voorste kruisband in de knie kapot was. Koolhof revalideerde twee jaar lang.

In het seizoen 1986/87 speelde hij weer, maar toen bleek dat hij zijn oude niveau niet haalde, liet PSV Koolhof vertrekken. Koolhof vertrok naar FC Groningen, dat hem een jaar later naar Vitesse liet gaan, waarmee Koolhof terugkeerde naar de Eerste Divisie. Hier werd Koolhof direct kampioen, zodat Vitesse naar de Eredivisie promoveerde. Na één jaar Eredivisie vertrok Koolhof weer naar de Eerste Divisie, naar De Graafschap. Ook met de Graafschap werd Koolhof kampioen en promoveerde hij naar de Eredivisie. Na een jaar degradeerde de Graafschap weer. In het seizoen 1993/94 beëindigde hij zijn actieve carrière bij Veendam.

Koolhof speelde in totaal 5 interlands. Hij maakte zijn debuut op 14 april 1982 bij Nederland tegen Griekenland. Koolhof viel na 46 minuten voetbal in voor Piet Wildschut. Op dat moment was de stand 0 – 0 en door een doelpunt van Edo Ophof in 54ste minuut zou het Nederlands elftal uiteindelijk winnen. In de vijf duels waarin de anders zo makkelijk scorende spits mocht opdraven bleef hij droog staan. Een lange interlandcarrière zat er dan ook niet in: hij speelde zijn laatste interland op 16 februari 1983 nog geen jaar na zijn debuut: het EK-kwalificatie duel Spanje – Nederland (1-0).

In februari 2009 werd Koolhof scout bij FC Groningen. Dit nadat hij trainer met wisselend succes was van De Graafschap, MVV, Cambuur, Fc Dordrecht en AGOVV. Op 28 januari 2019 overleed Koolhof na een slepende ziekte. Hij is slechts 59 jaar geworden.

(Foto: Nationaal Archief)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *