Kenneth Pérez (1974)

Kenneth Pérez

Kenneth Pérez (29 augustus 1974) is een voormalig Deens voetballer die gedurende zijn carrière bij verschillende clubs in zowel Denemarken als Nederland speelde. Kreeg meestal een plek in de opstelling als aanvallende middenvelder.

Kenneth werd geboren op 29 augustus 1974 in Kopenhagen, en begon zijn voetbalcarrière bij B93, zijn lokale club. Hij maakte uiteindelijk de overstap naar professioneel voetbal en vestigde zich als een getalenteerde speler. De Deen stond vooral bekend als een getalenteerde voetballer die het moest hebben van zijn techniek en zijn vermogen om te scoren. Hij was een speler die altijd zijn best deed en zijn team altijd voorop stelde. In Nederland is Pérez vooral bekend geworden vanwege zijn tijd bij AZ, Ajax en PSV, waar hij uitgroeide tot een belangrijke speler en waar hij meerdere successen behaalde.

Pérez begon zijn professionele carrière bij FC Kopenhagen in 1993. Hij werd al snel een belangrijke speler in het team en speelde 86 wedstrijden voor de club, waarin hij 24 doelpunten scoorde. In 1997 verhuisde Pérez naar Nederland om bij MVV Maastricht te spelen. Hij maakte indruk bij de club en zijn prestaties op het veld leverden hem een transfer op naar AZ Alkmaar. Bij AZ was Pérez een belangrijke speler en hij speelde in totaal 164 wedstrijden voor de club, waarin hij 51 doelpunten scoorde. In die tijd was Kenneth medeverantwoordelijk voor de successen van AZ in de Eredivisie.

Een van de bekendste anekdotes over Kenneth Pérez is de ‘Pérez -Pirouette’. In 2005, toen Perez bij AZ Alkmaar speelde, maakte hij tijdens een wedstrijd tegen FC Twente een bijzonder doelpunt. Hij ontving de bal op ongeveer 20 meter van het doel, draaide snel weg van zijn tegenstander en maakte vervolgens een pirouette voordat hij de bal in de verre hoek schoot. Dit doelpunt werd later genomineerd voor het doelpunt van het jaar in Nederland.

Na zeven seizoenen bij AZ te hebben gespeeld, maakte Kenneth Pérez de overstap naar Ajax Amsterdam in 2006. Bij Ajax speelde hij samen met zijn landgenoot Christian Eriksen. Het verblijf in Amsterdam kan niet echt succesvol genoemd worden. Perez speelde in totaal 45 wedstrijden voor Ajax en scoorde daarbij 17 doelpunten. Tot een vaste waarde kwam het echter nooit. De Deen ging in 2007 voor een pikante transfer, namelijk voor 1,7 miljoen euro naar Eindhoven. De NOS kwam hierop met een bijzonder filmpje die niet bij iedereen applaus opleverde. Zie ook onderaan deze pagina…

Bij PSV speelde Perez twee seizoenen, waarin hij opnieuw een belangrijke rol speelde in het team. In 2008 was er een incident tussen hem en zijn teamgenoot Ibrahim Afellay. Na een wedstrijd tegen FC Groningen beschuldigde Pérez Afellay ervan dat hij niet hard genoeg had gewerkt en niet genoeg inzet had getoond tijdens de wedstrijd. Afellay was het niet eens met deze kritiek en er ontstond een ruzie tussen de twee spelers. Later legden ze de ruzie bij, maar het incident zorgde wel voor de nodige ophef in de media.

Op 31 december 2007 tekende Pérez toch weer een contract voor anderhalf jaar bij Ajax. Ajax betaalde aan PSV de 1,7 miljoen euro, die zij voor Pérez betaald hadden, terug. Onder interim-coach Adrie Koster kreeg Pérez een belangrijke rol in het elftal achter de spitsen. Pérez speelde 16 wedstrijden in de tweede seizoenshelft voor Ajax, waarin hij 7 keer doel trof. Hij zag het kampioenschap echter aan zijn neus voorbijgaan, omdat zijn oude club PSV er met de titel vandoor ging. Wel roemden zijn medespelers en coach hem om zijn inzet voor de club.

Tijdens de voorbereiding voor het seizoen 2008-2009 kreeg Pérez concurrentie van Ismaïl Aissati, die nu wel de overstap van PSV naar Ajax kon maken. Pérez kreeg vervolgens rugnummer 21 toebedeeld, wat hem al het ergste deed vrezen. Op 4 augustus maakte Ajax-coach Marco van Basten bekend dat er onder zijn leiding geen plaats meer was voor Pérez en zette hem terug naar het beloften elftal. Om toelating tot het eerste elftal af te dwingen, spande Pérez een arbitragezaak tegen Ajax aan, die hij verloor.

Hierop werd, na korte onderhandelingen, het contract van Pérez, met goedkeuring van beide partijen, ontbonden. In 2008 maakte de Deense aanvaller daarom de overstap naar FC Twente. Bij Twente was hij een belangrijke speler en hij hielp de club aan het kampioenschap in de Eredivisie in het seizoen 2009/2010. Zijn bijdrage hieraan was niet gering. Kenneth maakte namelijk dat seizoen zes goals in 45 wedstrijden.

Op je hoogtepunt moet je stoppen. Kenneth Pérez besloot daarom in 2010 om een punt te zetten achter zijn professionele voetbalcarrière. Hij was toen 35 jaar oud. Na zijn loopbaan als speler richtte Pérez zich op een carrière als voetbalanalist. Hij was te zien als analist bij verschillende Nederlandse en Deense tv-zenders en werd een bekend gezicht in de voetbalwereld.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *