Klaas Nuninga (1940)

Klaas_Nuninga

Klaas Nuninga (7 november 1940) was een Groninger die als technische midvoor zijn grootste successen behaalde bij Ajax als spelmaker in een team met Sjaak Swart, Johan Cruijff en Piet Keizer.

Nuninga werd net na het begin van de Tweede Wereldoorlog geboren in Winschoten en leerde voetballen bij de plaatselijke WVV, waar hij nog samenspeelde met Jan Mulder. Be Quick uit Groningen nam hem over voor 3.000 gulden, waarna GVAV, de voorloper van FC Groningen, de midvoor kocht voor 55.000 gulden. Nuninga maakte zijn debuut voor de club op 20 augustus 1961 in de thuiswedstrijd tegen Blauw Wit. De wedstrijd eindigde in 2-2 door twee goals van Rikkert Lacrois. Bij GVAV speelde hij samen met Groningse voetbaliconen als Martin Koeman, Piet Fransen en Tonny van Leeuwen. Zijn sterrenstatus groeide. Nadat hij Feyenoorder Hans Kraaij sr. in 1963 helemaal uit de wedstrijd speelde (GVAV won met 3-0) riep Kraaij hem nadien uit tot de ‘grootste ontdekking van het Nederlandse voetbal’. Tijdens zijn Groningse periode zou hij ook debuteren in Oranje. Kijk hier voor de statistieken uit zijn GVAV-periode.

Stad en Ommeland waren in 1964 dan ook in rep en roer toen Nuninga een contract tekende bij Ajax. De Amsterdammers namen hem over voor 250.000 gulden en de elegante aanvaller was op dat moment de duurste speler van Nederland ooit. Onder leiding van Rinus Michels en met talent Johan Cruijff ontwikkelde Ajax zich met een innovatieve speelstijl in die periode tot een absolute topclub. Nuninga, een behendige speler en in het veld een echte gentleman, was hierin de aanvallende middenvelder die de voorhoede met Swart, Cruijff en Keizer moest bedienen. Legendarisch was de ‘mistwedstrijd’ Ajax – Liverpool in 1966. Ajax versloeg de Engelse grootmacht met maar liefst 5-1. Dat was de wedstrijd waarmee het besef doordrong dat de Amsterdammers mee konden met de Europese top. Na diverse landskampioenschappen haalde de ploeg in 1969 de finale van de Europacup 1. Met Nuninga als invaller verloren de Amsterdammers met 4-1, door drie goals van Pierino Prati.

Na dat seizoen diende Klaas Nuninga het veld ruimen ten gunste van aankoop Tommie Söndergaard en vertrok hij naar DWS. Daar zou hij nog samenspelen met namen als Jan Jongbloed en Frits Flinkevleugel. In 1972 zette hij een punt achter zijn loopbaan.

Na zijn carrière werd Nuninga onder meer Hoofd Sportzaken van de gemeente Amsterdam en PR-functionaris bij Puma. Later trad hij toe tot het sectiebestuur betaald voetbal (SBV). Bij Ajax werd hij bestuurslid en commissaris. Hij is op dit moment erelid van ‘De 144’, een platform dat als doel heeft om een ontmoetingsplaats te creëren voor topsporters, sportbestuurders en sportjournalisten. Ook speelt hij regelmatig een potje golf.

> Lees ook ons uitgebreide interview: Klaas Nuninga, kwartiermaker van grote Ajax-successen

(Foto – Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *