Koko Hoekstra (1948)

Koko Hoekstra

Uiltje Koko Hoekstra (3 juli 1948) was de echte en dus de Friese Koko. Was aanvaller, kleurrijk speler met de sokken omlaag en zonder scheenbeschermers, maar liet een bescheiden staat van dienst na. Speelde in Leeuwarden, Heerenveen, Zwolle en Groningen.

Eigenlijk heette Koko, Uiltje Hoekstra en zijn ouders noemden hem weer Ulko. Maar omdat hij dat niet kon uitspreken heeft Uiltje er Koko van gemaakt. Bij Cambuur noemde men hem ook wel Kobus maar uiteindelijk kent (bijna) iedereen hem als Koko Hoekstra. Dus niet te verwarren met Andre Hoekstra

Koko Hoekstra speelde van 1970 tot en met 1985 betaald voetbal voor achtereenvolgens Cambuur Leeuwarden, FC Groningen, PEC Zwolle, Heerenveen en opnieuw Cambuur Leeuwarden waar hij in 1985 zijn actieve carrière afsluit. Bij Cambuur is Koko Hoekstra op drie na topscorer aller tijden met 61 doelpunten.

Bij Cambuur in Leeuwarden was het waar het allemaal begon voor Hoekstra. En met een latere periode zou hij er elf seizoenen te bewonderen zijn. Van 1969 tot en met het seizoen 1974/1975 speelde Koko in de Eerste divisie. Het is niet meer bekend hoeveel wedstrijden, laat staan doelpunten hij in deze periode heeft mee gedaan/ gescoord.

In 1975 besloot Hoekstra dat het tijd was voor een nieuwe stap en daar was FC Groningen het mee eens. Het leverde één seizoen voetballen als linkermiddenvelder op in de Eerste divisie. Aan het einde van de rit stond Hoekstra met de plaatselijke FC op een ‘hatelijke’ tweede plek. Het aandeel daarin van Koko was 32 wedstrijden en zes goals. Ondanks dat kreeg hij een verlaagde aanbieding die hij vriendelijk weigerde.

FC Zwolle betaalde 100.000 gulden en mocht zich de nieuwe club van Hoekstra noemen. Hier zou hij spelen van 1976 tot en met 1981. In 1976/77 werd de tweede plaats behaald en bereikten Koko met de Zwollenaren voor de tweede maal in de historie de finale van de KNVB beker. Deze verloren ze, in Nijmegen en na verlenging, van FC Twente met 3-0. In het seizoen 1977/78 won PEC Zwolle het kampioenschap van de Eerste Divisie en bereikte daarmee rechtstreeks de hoogste competitie van Nederland.

Van 1979 tot en met 1981 speelde de technisch begaafde Hoekstra dus in de Eredivisie. 95 maal stond hij op het veld en dat leverde twintig doelpunten op. In het eerste seizoen eindigde Zwolle op een knappe achtste plek, het seizoen was aardig met een veertiende plaats en het daaropvolgende seizoen werd een knappe negende positie afgedwongen.

Hoekstra wilde graag gaan afbouwen bij de club waar het begon; Cambuur Leeuwarden. In 1981 was echter het gedane aanbod door Cambuur te min voor de rechtlijnige en stellige Fries. Hij weigerde het magere voorstel omdat het ging om te weinig centen en dreigde naar ‘het dorp verderop’ te verkassen: Heerenveen. En zo geschiedde, ondanks dat Hoekstra er helemaal geen trek in had.

De overgang naar Heerenveen werd hem niet in dank afgenomen. Maar het zou allemaal goed komen want na één seizoen vertrok Hoekstra alsnog transfervrij naar de Friese hoofdstad om er nog zes seizoen te gaan spelen en er op 36 jarige leeftijd zijn loopbaan af te sluiten. De man die altijd speelde zonder scheenbeschermers en de sokken omlaag vond het genoeg.

Na zijn voetbalcarrière startte Koko Hoekstra in 1981 samen met zijn vrouw een winkel in sport lifestyle kleding. Deze winkel is in 1999 door zijn oudste dochter overgenomen.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *