Koos Kuut (1958)

Koos Kuut

Koos Kuut (2 januari 1958). Verdediger in de categorie ‘mooiste voetbalnamen’. speelde ruim driehonderd wedstrijden voor ‘De Witte Leeuwen’ van SC Telstar.

De verdediger speelde zijn hele voetballeven voor SC Telstar, de club uit Velsen-IJmuiden. In combinatie met zijn prachtige voetbalnaam, verdient hij een plaatsje in dit oeuvre-elftal van onvergetelijke voetbalnamen.

Koos Kuut
Koos Kuut

Het begon voor Koos allemaal in 1976 toen hij een plaats verwierf in de selectie van SC Telstar. De club speelde op dat moment in de Eredivisie. SC Telstar was ontstaan op 17 juli 1963. Dit toen de rivalen VSV uit Velserbroek en IJ.V.V. Stormvogels uit IJmuiden besloten om hun profafdelingen te laten fuseren en zelf verder te gaan als amateurclubs. De nieuwe club kreeg de naam Telstar, naar de toen pas gelanceerde communicatiesatelliet.

Voorstopper Kuut speelde met spelers als Fred Bischot, die van het mes-incident. Maar ook met Jan Nederburgh, Louis van Gaal en Sander Oostrom. Deze laatste is topscorer aller tijden in Velsen-IJmuiden.

In zijn eerste seizoen mocht Kuut slechts éénmaal opdraven. Ondanks dat het met Telstar bergafwaarts ging in de Eredivisie getuige een veertiende positionering aan het einde van het seizoen, in 1977. In het seizoen 1977-1978 eindigde de club zelfs als laatste en degradeerde het naar de Eerste divisie. Luister hieronder ook het unieke geluidsfragment van de beslissende wedstrijd en degradatie tegen Willem II in 1979. Telstar is sindsdien niet meer gepromoveerd naar de Eredivisie.

Koos Kuut ontpopte zich steeds meer als een bepalende speler voor ‘de Witte Leeuwen’ en werd daarom ook als enige betaald. Uiteindelijk zou hij er twaalf seizoenen spelen waarin hij in elk geval één maal scoorde in meer dan 300 wedstrijden. 1982 was zijn/ Telstar’s beste jaar met een vierde positie in de Eerste Divisie.

In 1988 besloot Kuut te stoppen met betaald voetbal. Koos pakte, in zijn woonplaats Hippolytushoef, het beroep van lasser op. Hij gaf zijn bedrijf de naam Lasbedrijf Koos Kuut.

(Foto: ANP – Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *