Kristen Nygaard (1949)

Kristen Nygaard (1949)

Kristen Nygaard (9 september 1949) was een van de architecten van het succesvolle AZ ’67 dat in 1981 landskampioen werd. De sierlijke middenvelder ontsnapte in 1994 ternauwernood aan de dood na een ernstig ongeval.

Nygaard maakte maakte zijn debuut in Alkmaar in het seizoen 1972/73. Hij zou uiteindelijk tien seizoenen spelen in de kaasstad en was een van de sleutelspelers van de ploeg die landskampioen werd in 1981. De succesformatie, waar ook spelers als Kees Kist, John Metgod, Eddy Treijtel en Jan Peters deel van uitmaakten, won ook de KNVB-beker en bereikte zelfs de finale van de UEFA Cup. Daarin was de ploeg van trainer Georg Kessler een maatje te klein voor het Engelse Ipswich Town.

Na 363 wedstrijden in Alkmaarse dienst, waarin hij 104 goals scoorde, vertrok Nygaard in 1982 naar het Franse Nîmes in Frankrijk. Daar speelde hij nog vijf seizoenen en werd hij trainer.

De elegante middenvelder van weleer raakte in 1994 ernstig gewond bij een verkeersongeval. Hij lag acht weken in coma en is daarna nooit helemaal hersteld. In augustus 1996 organiseerde AZ in de toenmalige Alkmaarder Hout een benefietwedstrijd om geld in te zamelen voor haar Deense held.

De artistieke linkspoot Kristen Nygaard (1949) woont nog steeds in Nîmes. Hij speelde 36 interlands voor het Deense elftal en scoorde daarin elf goals. Nygaard wordt alom beschouwd als een van de beste AZ-spelers aller tijden.

In november 2013 werd  zijn biografie ‘Het kan niet waar zijn’ gepresenteerd, geschreven door Tim Dekkers. Voorafgaand aan de competitiewedstrijd AZ – Roda JC kreeg Nygaard het eerste exemplaar overhandigd van zijn oud-ploegmakker Kees Kist.

Wilfried de Jong bezocht Kristen Nygaard in 2009 om samen de wedstrijd te beleven waarin AZ voor de tweede keer in de geschiedenis de landstitel zou behalen. Hij maakte hiervan een indrukwekkende reportage.

(Foto: ANP – Flip Martens)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *