Kees (cornelis) Kist (1952)

Kees (Cornelis) Kist (7 augustus 1952) was een vermaard goaltjesdief met een kiezelhard hard schot die voornamelijk bij AZ ’67 speelde. Bij de Alkmaarders won hij eenmaal de Gouden Schoen en werd hij tweemaal topscorer van Nederland.

Bij AZ ’67 was Kist vanaf het begin betrokken bij de opmars in de jaren ’70, het kampioenschap in het seizoen 1980/81 (met twaalf punten voorsprong op Ajax),  de KNVB beker 1981 en de UEFA Cup-finale 1981. Ook in 1978 en 1982 won hij de KNVB beker. Hij speelde in Alkmaar onder meer samen met John Metgod, Kristen Nygaard en Pier Tol.

Naast AZ ’67 speelde speelde de ‘Koningsschutter van Alkmaar’ voor Paris St. Germain, Heerenveen en Mulhouse. Hij scoorde alleen al in de eredivisie 202 maal.

Kees Kist verdedigde ook 21 maal de eer van zijn vaderland en scoorde in Oranje vier keer. Zijn persoonlijke hoogtepunt was het winnen van de Gouden Schoen in 1978/79, nadat hij Europees topscorer was geworden met 34 doelpunten.

Na zijn voetbalcarrière ging Kist aan de slag als trainer bij diverse amateurclub. Op dit moment verkoopt de voormalige doelpuntenmachine schoenen op braderieën onder de naam KKMode. Ook is Kees Kist een fervent visser.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *