Kees ‘Cornelis’ Kist (1952)

Portret van AZ'67 voetballer Kees (cornelis) Kist (1952).

Kees ‘Cornelis’ Kist (7 augustus 1952) was een vermaard goaltjesdief met een kiezelhard hard schot die voornamelijk bij AZ ’67 speelde. Bij de Alkmaarders won hij eenmaal de Gouden Schoen en werd hij tweemaal topscorer van Nederland.

Zijn carriere begon voor Kees ‘Cornelis’ Kist (1952) in 1970 bij voetbalclub SC Heerenveen waar Kees twee jaar gevoetbald heeft. In 1972 begon Kees zijn loopbaan bij AZ te Alkmaar. Gedurende 10 jaar AZ won hij met AZ de KNVB beker 3 keer en in 1981 zelfs de landstitel. Mede dankzij Kees Kist plaatste de club zich gedurende 6 jaar altijd bij de eerste vier op de ranglijst, met Kees Kist als één van de nationale topscorers.

Bij AZ ’67 was Kist vanaf het begin betrokken bij de opmars in de jaren ’70, het kampioenschap in het seizoen 1980/81 (met twaalf punten voorsprong op Ajax),  de KNVB beker 1981 en de UEFA Cup-finale 1981. Ook in 1978 en 1982 won hij de KNVB beker. Hij speelde in Alkmaar onder meer samen met John Metgod, Kristen Nygaard en Pier Tol.

Naast AZ ’67 speelde speelde de ‘Koningsschutter van Alkmaar’ voor Paris St. Germain, Heerenveen en Mulhouse. Hij scoorde alleen al in de eredivisie 202 maal. Kist stond bekend om zijn harde schot, waar hij de gouden schoen mee gewonnen heeft in het seizoen 1978/79. Notabene was Kees de eerste Nederlander die de gouden schoen in ontvangst heeft mogen nemen.

Kees Kist verdedigde ook 21 maal de eer van zijn vaderland en scoorde in Oranje vier keer. Zijn persoonlijke hoogtepunt was het winnen van de Gouden Schoen in 1978/79, nadat hij Europees topscorer was geworden met 34 doelpunten.

Na zijn voetbalcarrière ging Kees ‘Cornelis’ Kist (1952) aan de slag als trainer bij diverse amateurclub. Op dit moment verkoopt de voormalige doelpuntenmachine schoenen op braderieën onder de naam KKMode. Ook is Kees Kist een fervent visser.

Door Kees zijn vele ervaring in de voetbal wereld, heeft Kees ook een doorstart gemaakt in de voetbalwereld. Hij is veel te vinden in de voetbalvermakerij door zijn vele (persoonlijke) verhalen en ervaring. Naast het geven van commentaar van wedstrijden en het beoordelen van spelers in de telegraaf, is Kees ook in te huren voor lezingen, voetbal analyses en commentaar in de sky boxes. Tijdens de wedstrijd zal Kees commentaar geven in de skybox en een analyse geven over de spelende spelers. Meer informatie hierover is te vinden op zijn eigen website: http://www.keeskist.nl/

(Foto ANP – Dick Coersen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *