Laurent Delorge (1979)

Laurent Delorge

Laurent Delorge (21 juli 1979) was een Belgische middenvelder die tweemaal verkeerd gokte en na zijn voetballoopbaan gokte op een succesvolle onderneming in Amsterdam.

De Belgische aanvallende middenvelder Delorge werd geboren op 21 juli 1979 te Leuven (België). Op 19-jarige leeftijd verdiende hij een contract bij AA Gent. Vanaf 1998 speelde Laurent achtereenvolgens voor Coventry City, Lierse SK en Anderlecht, waarna hij de overstap maakte naar ADO Den Haag. Delorge ging vervolgens naar Ajax om uiteindelijk meerdere seizoen uit te komen voor Roda JC. Hier vond de middenvelder zijn voetbalcongé en werd kinesist.

De eerste jaren

Delorge vormde zich tot aanvallende middenvelder in de jeugd bij FC Maleizen, een Belgische voetbalclub uit Overivjse. Tijdens het verblijf van Delorge fuseerde zijn club met de club met de fijne naam VKE Tombeek tot VEMT. In 1988 ontstond hieruit Tempo Overijse door een fusie van VEM Tombeek en KFC Overijse, spelend in het Begijnhofstadion. Tot zover dit voer voor de groundhopper-fijnproevers. Voor Delorge was veel belangrijker dat trainer Jan Boskamp het wel in hem zag zitten en hem naar AA Gent haalde.

AA Gent

19 jaar was Delorge toen hij voor het eerst zijn opwachting maakte voor AA Gent. Spelend in de hoogste klasse van België (de Eerste Klasse genaamd) kwam de middenvelder tot tien wedstrijden waarin hij 5 maal doelpuntte; een prima moyenne. Hij was nog steeds negentien en maakte door zijn revival bij Gent met een contract voor vier jaar een reuzensprong naar Engelse Coventry City, dat toen in de prestigieuze Premier League aantrad.

Engeland

Financieel was deze overgang een klapper maar door een ernstige beenbreuk, sportief minder. Na vier jaar had hij namelijk een BMW 330 en een huis in Engeland gekocht maar wel slechts dertig matches achter zijn naam staan waarin hij vier goals had gemaakt. twee en een half jaar was hij niet aan spelen toegekomen en toen hij pas weer de voetbalschoenen aan kon trekken, was het in de First Division. Delorge besloot terug te keren naar België en ging spelen voor Lierse SK. 67 potjes (11 goals) later zag de voetbalwereld dat Delorge naar Anderlecht overstapte om daar het paars-witte shirt aan te gaan trekken.

Gokchinees

Nog maar koud genesteld in Brussel kwam Laurent in opspraak. Delorge zou geld hebben aangenomen van de Chinese gokmaffia in de persoon van ‘De Gokchinees’ Ye Zheyun. Paul Put werd beschouwd als de centrale figuur in het schandaal: hij was trainer van Lierse SK en zou per wedstrijd 75.000 euro ontvangen hebben om onder de spelers te verdelen. De trainer kreeg uiteindelijk ontslag wegens “tegenvallende resultaten”. Het is maar hoe je het noemt… Naar verluidt streek Delorge 120.500 euro op met het manipuleren van wedstrijden. Hij gaf uiteindelijk toe dat hij schuldig was aan deze corruptie.

ADO Den Haag

De Belgische middenvelder kreeg om deze reden op ‘staande voet’ ontslag bij Anderlecht, waarna ADO Den Haag hem oppikte. De Haagse vriendin van Laurent Delorge was zwanger, dus dit kwam goed uit. De FIFA gaf toestemming en toen de KNVB ook eindelijk overstag ging, tekende Delorge in 2006 een contract bij ADO. Een contract voor drie seizoenen met een clausule waarmee de Haagse club hem kon ontslaan, mocht hij schuldig bevonden worden in de omkoopzaak. Delorge kwam weer aan goed voetballen toe en scoorde vijf maal in 28 wedstrijden.

Ajax

Via het Zuiderpark verdiende hij daarmee een transfer naar Ajax. De overgang van de middenvelder naar Amsterdam was snel beklonken. Binnen tien dagen was Delorge van speler van het gedegradeerde ADO Den Haag opeens een Ajacied. Daardoor werd de 28-jarige Delorge, die ook interesse genoot van Heerenveen, de derde Belg bij Ajax na Tom de Mul en Thomas Vermaelen. In Amsterdam speelde Delorge echter zelden en in no-time verdween hij naar de achtergrond.

Roda JC

Trainer Marco van Basten zag het niet zitten in de middenvelder. Vier optredens met een goal als Ajacied slechts, kunnen we noteren. Na een korte periode in de B-selectie van de Amsterdammers ging Laurent Delorge op zoek naar een nieuwe club. In januari 2009 tekende hij voor tweeënhalf jaar bij Roda JC Kerkrade. Het contract werd begin 2011 met twee jaar verlengd. In het seizoen 2012/13 werd echter bekend dat het aflopende contract van Delorge bij Roda JC niet weer zou worden verlengd. Delorge kwam een wedstrijd tekort om de honderd vol te maken…

Veroordeeld

Voor zijn aandeel in de Omkoopzaak-Ye werd Delorge op 13 juni 2014 tot een voorwaardelijke celstraf van tien maanden en een boete van 5500 euro waarvan de helft voorwaardelijk veroordeeld door de rechtbank in Brussel. De clausule van Den Haag was al lang niet meer relevant voor welke club dan ook want Delorge was met voetbalpensioen gegaan. Delorge sloot namelijk een memorabele voetbalcarrière opvallenderwijs af bij de amateurs van Ajax.

Kinesist

Voetballers met een universitaire achtergrond vind je steeds meer in het hedendaagse voetbal. Laurent Delorge was er ook een. Hij haalde zijn master ‘Sport Studies’ aan de universiteit van Leuven en zijn bachelor bij THIM, de Hogeschool voor Fysiotherapie te Nieuwegein. Na zijn voetballoopbaan werd Laurent dan ook fysiotherapeut/kinesist (in goed Belgisch) en wel bij FysioConcept te Amsterdam. Hij maakte hiermee alsnog naam in de stad waar het eerder minder succesvol was.

(Foto: Youtube)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *