Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078

Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078
Leonardo dos Santos Silva (1976) - Kent u deze Nog
Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078

Leonardo dos Santos Silva (1976)

Leonardo dos Santos Silva

Leonardo dos Santos Silva (21 augustus 1976) was beter bekend onder de naam Leonardo II. Gedurende zijn carrière in Nederland speelde hij voor FC Groningen, Feyenoord, De Graafschap, ADO Den Haag, MVV, FC Dordrecht en FC Emmen.

Hyperactief
Vleugelspeler, was Leonardo van beroep. Eentje van het (hyper)actieve soort. Vinnig opstomend, op de voetbalbrommer. Door zijn werklust razend populair en uiteindelijk leverde dit hem een mooie loopbaan op. Toch was het niet genoeg om te kunnen gaan rentenieren. Na zijn loopbaan moest hij nog aan de bak voor een comfortabeler oudedagsvoorziening.

Het begin
Beginnend bij het begin komen we Dos Santos Silva voor het eerst tegen in 1996 bij het Braziliaanse Flamengo. Dit was zijn favoriete club van jongs af aan. Hij groeide namelijk op in zijn geboorteland Brazilië, in een arme wijk van São Gonçalo. Dis is een stad vlakbij Rio de Janeiro. Leo, voor intimi, zal uiteindelijk vier wedstrijden voor zijn grote liefde spelen. Omdat hij niet echt door kan breken bij Flamengo, richtte hij zijn voetbalpijlen op Europa.

Groningen
FC Groningen is de club die Dos Santos Silva oppikt in 1997. Vier seizoenen lang bestreek Leonardo dos Santos Silva de rechterkant bij Groningen. “Leooooo, Leoooo”, galmde het om de twee weken in het, toen nog, Oosterparkstadion als Dos Santos Silva op en neer snelde. De Noorderlingen willen altijd strijd en passie zien en dat was bij Leonardo niet aan dovemansoren gericht. Hierdoor groeide hij uit tot publiekslieveling. Hoogtepunt is dan ook de promotie naar de Eredivisie met FC Groningen in 2000. Als blijkt dat Leonardo ook nog zo nu en dan het vijandelijke net weet te vinden, toont Feyenoord belangstelling. En met succes: in 2001 tekent Leonardo II , transfervrij op dat moment, in Rotterdam. Uiteindelijk droeg hij liefst 147 keer het shirt van ‘Gronings trots’.

Rotterdam
In 2002 won Dos Santos Silva met Feyenoord de UEFA Cup. Omdat er nog een Leonardo (Leonardo de Vitor Santiago) rond liep bij Feyenoord, krijgt Dos Santos Silva de voetbalnaam Leonardo II. De Braziliaan, die bij Feyenoord zelden aan spelen toekwam speelde wel in een aantal wedstrijden die vooraf gingen aan de winst van de UEFA Cup. Na de basisplek tegen Freiburg speelde hij ook mee in de halve finale, thuis tegen Inter. Dat was een van de slechtste momenten uit zijn sportieve carrière. Hij kwam als reservespeler het veld op en zorgde voor een penalty, helaas echter tegen Feyenoord. Uiteindelijk werd de finale wel gehaald. En of het penalty-incident nu meegespeeld heeft of niet, uiteindelijk zat Leo op de tribune zich te verbijten tijdens de gewonnen finale tegen Borussia Dortmund.

De Graafschap, ADO Den Haag, MVV, FC Dordrecht en FC Emmen zijn de clubs waar Leonardo II verder voor zou uitkomen in Nederland. Telkens maar een seizoen en de ene keer met iets meer succes dan de andere keer. Daarbuiten speelde Leonardo voor de Braziliaanse clubs Nova Iguaçu en Veranópolis en de Colombiaanse club Deportes Quindío. Ook met niet het allergrootste succes.

Eerste divisie
Nadat de Braziliaanse middenvelder met vleugels zijn congé had gevonden in Brazilië, verhuisde hij weer terug naar Nederland. FC Emmen was de eerste die Leo binnen hengelde. De Braziliaan had zijn toekomst al twee maanden eerder aan de eerstedivisionist verbonden voordat hij in actie kon komen. Hij had het papierwerk nog niet in orde. Nadat alle problemen waren opgelost kon hij zich eindelijk op het voetballen gaan richten. Dit leverde in twee seizoenen Eerste divisie negentien wedstrijden op waarin hij niet wist te scoren. Leo liet zich overschrijven naar amateurclub BVCB uit Bergschenhoek. In 2013 was dit ook einde voetbalverhaal. Hij kon het niet meer opbrengen om te trainen met de selectie van oefenmeester Edwin Vuurens. Hiermee zette Leo een streep onder het actief voetballen.

Pakketchauffeur
Leonardo werd na zijn carrière chauffeur en administratief medewerker voor het Braziliaans consulaat in Rotterdam. Daarnaast werd hij trainer voor de Feyenoord Soccer Schools en ging hij wonen in Bergschenhoek. Anno 2018 werd hij pakketbezorger bij UPS.

(Foto: fcgonline.nl)

Eén reactie

  1. Hai Leo, leuk je vandaag ontmoet te hebben, mooi voor wat je nu doet om je gezin te kunnen geven waar wij t over hadden. Hoop gauw tot ziens

    Groet André
    Antibarbari

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *