Luc Nijholt (1961)

Luc Nijholt (1961)

Luc Nijholt (29 juli 1961) was een type stofzuiger die altijd de organisatie in de gaten hield en die het maximale uit zijn carrière heeft gehaald.

Verdedigende middenvelder Luc Nijholt begon zijn voetballoopbaan bij de voetbalvereniging ZVV uit Zaandam. In 1981 debuteerde hij in het betaalde voetbal bij FC Haarlem. Na zeven jaar bij deze club te hebben gevoetbald besloot hij dat het tijd was voor wat anders. Na Haarlem, helaas inmiddels ter ziele maar destijds een goede eredivisieclub, begon Nijholt te zwerven over de velden.

Hij speelde achtereenvolgens bij AZ, FC Utrecht, BSC Old Boys Basel, Motherwell FC, Swindon Town en FC Volendam. In 1998 sloot Nijholt zijn voetbalcarrière af. Met Motherwell won hij in 1991 de Scottish Cup.

Nijholt was in 1984 betrokken bij een zeer trieste gebeurtenis. Hij was toentertijd de vriend van Sandra van Raalten, die in een boetiek in Zaandam werd vermoord. Deze moord staat bekend als de Zaanse ‘paskamermoord’.

De trieste privéomstandigheden en een troebele relatie met trainer Han Berger bij FC Utrecht waren reden genoeg om te verkassen. Hij tekende namelijk bij het Zwitserse Old Boys Basel waar hij per maand zestienduizend gulden netto opstreek. “Old Boys wilde promoveren en haalde een stuk of tien nieuwe spelers onder wie Michel van Oostrum en Etienne Verveer. Het werd echter een drama. Geen prestaties en een ambiance van nul komma nul”, aldus de speler zelf.

Toen de geldschieter het liet af weten, was het tijd voor vertrek. Na Old Boys Basel belandde Nijholt in Schotland bij Motherwell. Hier werd de balveroveraar, want dat was hij wel, op waarde geschat. Nijholt pakte met zijn team makkers de beker op Hampden Park. De 4-3 winst op Dundee United werd gevierd alsof de Europa Cup was binnengehaald. Het was 52 jaar geleden dat de club een prijs binnen wist te slepen.

Luc nijholt werd zelfs ‘Player of the Year’, kreeg de aanvoerdersband en kreeg een verbeterd contract. Toen ging het echter bergafwaarts met de Schotse club; Motherwell degradeerde het volgende seizoen op een haar na.

Na drie jaar Motherwell mocht Nijholt uitzien naar een andere club en dus zakte hij af naar Engeland en degradeerde twee keer met Swindon Town. Hier speelde hij Europees voetbal. Een telefoontje van zaakwaarnemer Bob Maaskant lokte hem transfervrij vlak voor de seizoenstart naar Volendam. Hier sloot hij zijn voetballoopbaan af.

Als trainer was Nijholt actief bij Hellas Sport, Zaanlandia en AZ (jeugd). Sinds medio 2005 was hij hoofdtrainer bij Stormvogels Telstar uit Velsen. Daarna ging hij in seizoen 2008 – 2009 als assistent trainer met Co Adriaanse mee naar Red Bull Salzburg in Oostenrijk en in 2010 wederom als assistent trainer van Adriaanse naar Qatar om het Olympisch elftal te trainen. Hij werd tegelijk met coach Adriaanse eind maart 2011 ontslagen. Momenteel is Nijholt hoofd opleidingen bij Dinamo Tbilisi.

458 wedstrijden speelde Nijholt in het betaalde voetbal en wist daarin 20 keer te scoren. Luc Nijholt behaalde zelfs nog Jong Oranje, maar kwam echter niet in actie. Zijn zoon is Gianluca Nijholt die speelde, net als papa als middenvelder, bij Amkar Perm.

(Foto: ANP – Ruud Hoff)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *