Luigi Sartor (1975)

Luigi Sartor

Luigi Sartor (30 januari 1975) speelde meestal als verdediger en was redelijk succesvol bij Parma. Kreeg een schorsing van vijf jaar wegens omkoping.

Sartor was 17 jaren actief in vooral Italië met een klein uitstapje naar Hongarije. In de Serie A kwam hij in twaalf seizoenen tot 160 wedstrijden en één hele goal.

Bij Parma (1998 – 2002) had de degelijke maar, in het veld, kleurloze rechtsback een redelijk succesvolle periode. Daarnaast speelde hij voor AC Reggiana, Vicenza, Ancona, Genoa CFC, MFC Sopron (Hongarije), Hellas Verona om zijn loopbaan te beëindigen bij Ternana Calcio.

Rechter verdediger Sartor begon bij Vicenza (64 wedstrijden, twee goals) en stond daarna onder contract bij de Italiaanse topclubs Juventus en Internazionale. Hij wist daar echter niet definitief door te breken. Bij Inter wist hij wel eenmaal het vijandelijke net te vinden in 23 wedstrijden. Zie ook het filmpje hieronder.

Zijn debuut in de Serie A, bij Juventus, was opmerkelijk. Hij scoorde namelijk een eigen goal door de bal achter eigen keeper Angelo Peruzzi te schieten. Dit in een 2-0 verlies uit tegen ACF Fiorentina op 6 december 1992. Het was de eerste en meteen laatste wedstrijd voor Sartor in het zwart-witte shirt van Juventus.

Bij Parma ging het de eerste drie seizoen prima, getuige de 49 wedstrijden die Sartor mocht komen opdraven. Maar om Sebastiano Siviglia te kunnen bemachtigen stuurde Parma Luigi Sartor naar AS Roma. De 27-jarige verdediger Sartor speelde uiteindelijk vier seizoenen bij Parma en speelde namelijk het laatste jaar slechts negentien duels. Tijdens zijn verblijf bij ‘Gialloblu’ speelde Luigi in totaal 68 wedstrijden (geen goals).

De deal met Sebastiano Siviglia en Sartor werd later genoemd als ‘administratieve doping’. Aangezien beiden voor 9 miljoen euro werden verkocht en daarom de clubs werden beticht van kunstmatige prijsopdrijving . Dit gebeurde namelijk met gesloten beurzen aangezien Siviglia van AS Roma naar Parma ging en Sartor de omgekeerde weg. Roma was hier al eens eerder voor beboet. Deze keer kon het niet worden bewezen.

Opvallend is dat Sartor tijdens zijn verblijf in Italië drie maal de Coppa Italia wist te winnen. In 1997 met Vicenza en zelfs twee maal met Parma; 1999 en 2002.

Na een kort buitenlands avontuur in Hongarije, MFC Sopron, bouwde Sartor af bij Verona en Ternana Calcio. Toen hij inmiddels was ‘neergedaald’ bij Ternana in de krochten van het Italiaanse voetbal, raakte hij betrokken bij omkoping. In 2011, toen hij al twee jaar was gestopt, werd Luigi gearresteerd in verband met dit grote en beruchte omkopingsschandaal van 2011-2012. Als gevolg hiervan werd Luigi voor vijf jaar geschorst.

Sartor kwam in totaal twee keer uit voor de nationale ploeg van Italië in de periode 1998–2002. Onder leiding van bondscoach Cesare Maldini maakte hij zijn debuut op 22 april 1998 in de vriendschappelijke thuiswedstrijd tegen Paraguay (3-1). Hij viel in dat duel na 55 minuten in voor Alessandro Nesta. Het bleef uiteindelijk bij twee interlands.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *