Angelo Peruzzi (1970)

Angelo_Peruzzi,_AS_Roma

Angelo Peruzzi  (16 februari 1970) was een zeer betrouwbare Italiaanse sluitpost die zijn gehele carrière speelde in de Serie A. In totaal keepte Peruzzi in 478 wedstrijden.

Peruzzi begon zijn carrière bij AS Roma, waar hij in de eerste jaren van zijn carrière maar sporadisch in actie kwam. Om wedstrijdervaring op te doen werd Peruzzi uitgeleend aan Hellas Verona gedurende het seizoen 1989/90. Nadat hij in de zomer van 1990 zich weer had gemeld in stadio Olympico, kreeg de jonge doelman een flinke tegenvaller te verwerken. Peruzzi nam in die tijd eetlustremmers, maar in de tabletten hiervoor zat een stof die op de dopinglijst stond. Peruzzi werd zodoende na een test ontdekt en in oktober 1990 voor een jaar geschorst.

Na een verloren jaar in Rome tekende de sterke en atletische Peruzzi in 1991 een contract bij Juventus. Al snel wist hij concurrent Stefano Tacconi uit de basis te spelen, waarna Peruzzi acht seizoenen lang de onbetwiste nummer 1 was van de Oude Dame. Vele prijzen wist hij vervolgens te winnen met de club, waarvan de Champions League in 1996 het hoogtepunt was. In de finale werd Ajax na strafschoppen verslagen. Nadat Jari Litmanen en Fabrizio Ravanelli in de reguliere speeltijd hadden gescoord, werden de strafschoppen door de Italianen beter genomen. Namens de Amsterdammers misten Edgar Davids en Sonny Silooy. De succesploeg van trainer Marcello Lippi herbergde met Pietro Vierchowod, Didier Deschamps en Gianluca Vialli enkele ervaren vedettes.

In 1999 vertrok Peruzzi naar Internazionale. Hij speelde er slechts één seizoen en transfereerde hierna weer terug naar Rome. Hij ging voetballen voor landskampioen en bekerwinnaar Lazio Roma. saillant detail, met Inter verloor hij de bekerfinale van Lazio Roma. Peruzzi’s eerste wedstrijd was direct een speciale voor hem, omdat hij voor de Italiaanse supercup het moest opnemen tegen Internazionale. Lazio Roma was destijds nog een bonte verzameling van supersterren en de Super Copa werd dan ook met 4-3 gewonnen. Aan de kant van Lazio deden onder meer Siniša Mihajlović, Diego Simeone, Pavel Nedvěd, Hernán Crespo en Claudio López mee. Terwijl bij Inter onder meer Clarence Seedorf en Vampeta op het wedstrijdformulier stonden.

Tot de zomer van 2007 bleef Peruzzi keepen voor Lazio, waarna hij op 37-jarige leeftijd het voor gezien hield. In totaal werd hij driemaal uitgeroepen tot Serie A-keeper van het jaar (1997,1998 en 2007) en speelde hij 31 interlands voor La Squadra Azzurra.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *