Luis Oliveira (1969)

Luís Oliveira

Luis Airton Barroso Oliveira (24 maart 1969) werd geboren in Brazilië maar speelde 31 keer in het shirt van de nationale ploeg van België. Stond tijdens zijn carrierè bij tien Italiaanse ploegen onder contract.

Luis Oliveira debuteerde in 1988 in het eerste elftal van RSC Anderlecht. De Belgische spits met Braziliaanse roots was een echt natuurtalent en werd al gauw ‘Rode Duivel’. Na vier seizoenen Anderlecht vertrok Oliveira naar Italië waar hij voor Cagliari ging spelen. Hij bleef tot en met 2011 in Italië spelen waar hij vele clubs versleet.

Hij maakte bij Cagliari een goede indruk en maakte daar regelmatig een doelpunt. Dit wekte interese van AC Fiorentina waar hij in 1996 dan ook een contract tekende. Hij vormde daar een aanvalsduo met de Argentijnse superster Gabriel Batistuta.

Na drie jaar keerde hij voor een jaar terug naar Cagliari. Na dit jaar vertrok hij en ging in de jaren daarna vele clubs af. In 1999 ging Luis Oliveira terug naar Cagliari maar verliet de club in 2000 opnieuw, ditmaal voor Bologna en later nog Como Calcio, Calcio Catania, Foggia, Venezia, Lucchese, FC Nuoresse Calcio en FBC Derthona.

Op 39-jarige leeftijd ging hij zo voor zijn tiende Italiaanse club spelen. In juli 2009 tekende hij namelijk voor één jaar bij Muravera Calcio. Hij bleef er twee seizoenen. En zette in 2011, op 42-jarige leeftijd, een punt achter zijn spelersloopbaan.

Na zijn actieve loopbaan werd hij trainer. Op het moment hij trainer bij FC Nuorese Calcio in de Serie C2/A, de Italiaanse vierde klasse.

Als international kwam hij uit voor België. Luis Oliveira had ook voor de Braziliaanse nationale ploeg kunnen uitkomen. De toenmalige bondscoach Roberto Falcão wilde hem selecteren. Maar Oliveira weigerde omdat hij net alle documenten had ingediend om Belg te worden. Drie dagen later stond het in alle Braziliaanse kranten op de voorpagina: ‘Een Braziliaan weigert de Braziliaanse kleuren te dragen’.

Uiteindelijk speelde hij tussen 1992-1999 31 interlans voor de Rode Duivels en scoorde daarin zeven keer. Ook zat hij bij de selectie tijdens het WK 1998 in Frankrijk.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *