Maarten de Jong (1962)

Maarten de Jong

Maarten de Jong (26 maart 1962) speelde de meeste wedstrijden als middenvelder voor SC Heerenveen en FC Groningen.

Rechtsbener Maarten had meerdere bijnamen. Dit omdat deze en gebezigd werden in het Fries en in het Nederlands: De kuitenbijter (kûtebiter), Mister Heerenveen, (Mister It Hearrenfean), Terriër.

In 1984 kwam Maarten de Jong terecht in de selectie van SC Heerenveen. Dit nadat hij door Henk van Brussel bij de selectie van de club was gehaald. De Jong bleef er tot en met 1995 spelen en schreef clubgeschiedenis als eerste speler die voor sc Heerenveen een doelpunt maakte in de Eredivisie, door de 1-1 te scoren tegen FC Volendam.

In totaal kwam De Jong 308 maal uit voor de Friese club waarvoor hij 23 keer het net wist te vinden. Hij was er geliefd door zijn ontembare vechtlust. Hij speelde vaak met het spreekwoordelijke ‘voetbalmes’ tussen zijn tanden getuige de vijf rode en ruim 60 gele kaarten die hij incasseerde.

De Jong maakte bij de club uit Heerenveen promotie naar de Eredivisie en een bekerfinale mee. In het promotiejaar 1993 verloor de club in de bekerfinale van AFC Ajax met 6-2. Zijn teamgenoten Erik Regtop en Rodion Camataru scoorden. Maarten werkte zich een slag in de rondte maar moest het af leggen tegen de spelers van Ajax. Of zoals trainer Foppe de Haan het over zijn gehele ploeg in het Fries verwoorde: “Een bietsje schieterig”.

In 1993 was er een opmerkelijk verhaal over De Jong. Hij haalde zich namelijk de woede op de hals van Cambuur-fans. Dit omdat hij na de promotiewedstrijd rond liep met een spandoek waarop stond: “Nooit meer Cambuur”. De fans uit Leeuwarden haalden later in een oefenwedstrijd sportieve revanche door spandoeken te tonen met de teksten “Nooit meer Maarten de Jong” en “Toch weer Cambuur, Maarten”.

In de zomer van 1994 vertrok hij naar FC Groningen waar ze hem dankbaar binnen haalden. Voor een habbekrats werd hij verhuurd. Hier zou Maarten twee seizoenen spelen en 35 wedstrijden in actie komen. In Heerenveen was hij namelijk, onder trainer Foppe de Haan, op de bank beland. Twee jaar later, op 5 mei 1996, besloot hij te stoppen met profvoetbal.

Vanwege zijn grote inzet in de wedstrijden die hij speelde was zijn bijnaam de kuitenbijter (kûtebiter). Bij het publiek van SC Heerenveen was hij heel populair en had daarom ook de bijnaam Mister Heerenveen (Mister It Hearrenfean). Tijdens zijn jaren bij deze club werd hij door de aanhang drie maal uitgeroepen tot Speler van het Jaar.

Na zijn voetbalcarrière had De Jong een tijd een sportwinkel in Gorredijk en in de loop van de jaren ’00 ondernam hij activiteiten met de supportersvereniging van sc Heerenveen, genaamd ‘Junior Heroes’. In het seizoen 2007-2008 werd Maarten hoofdtrainer voor de Voetbalvereniging Jubbega. In 2008-2009 was hij hoofdtrainer van Voetbalvereniging Donkerbroek. Daarna vertrok hij naar Mildam. In seizoen 2011/12 was hij trainer van de SC Heerenveen Vrouwen.

In de periode 2004-2008 was hij materiaalman voor het Nederlands voetbalelftal onder 21 voor en tijdens de Olympische Zomerspelen in Peking. Tijdens het bezoek van Tibetaans voetbalelftal in 2008 aan Nederland gaf hij de selectie een training. Ook bleef hij betrokken bij SC Heerenveen als materiaalman. De Jong woont tegenwoordig in Oldeboorn.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *