Erik Regtop (1968)

Erik Regtop

Erik Regtop (16 februari 1968) was een rappe vleugelaanvaller die in Nederland speelde voor Ajax, Telstar, SC Heerenveen en FC Groningen.

De rossige Schoonebeker was in de jaren ’80 een groot talent en ging op zijn zeventiende naar Ajax. Trainer Johan Cruyff vond hem een goede voetballer. Maar had met spelers als Marco van Basten, John van ‘t Schip en John Bosman uitstekende aanvallers tot zijn beschikking. En Regtop speelde daarom slechts enkele wedstrijden voor het eerste elftal. Ajax stalde hem vervolgens in 1987 bij Telstar. In Velsen-Zuid speelde Regtop een prima seizoen.

In 1988 zien we de makkelijk scorende aanvaller verhuurd aan FC Groningen. De Noorderlingen speelden tijdens dit seizoen mooie Europese wedstrijden tegen Atletico Madrid (met Paulo Futre), Servette (met Karl-Heinz Rummenige) en VFB Stuttgart (met Jürgen Klinsmann). Kijk op de website van FCG Stats voor meer statistieken van Regtop in zijn periode bij FC Groningen.

Na dat jaar werd Erik Regtop ver teruggeworpen vanwege een beenbreuk. Na een lange revalidatie keerde hij in 1990 terug bij Telstar. Op Sportpark Schoonenberg bloeide hij weer op en verdiende hij in 1992 een mooie transfer naar SC Heerenveen. In Friesland beleefde hij misschien wel zijn mooiste periode. Samen met spelers als Erik Tammer, Gert-Jan Verbeek en Rodion Camataru rukte de ploeg namelijk op naar de subtop van de Eredivisie.

Een hoogtepunt was de bekerfinale in 1993. De wedstrijd tegen Ajax werd wel kansloos verloren met 6-2. Maar de Friese ploeg maakte er een fantastisch feest van en stal samen met de vele supporters de harten van alle Nederlandse voetballiefhebbers. Regtop tekende in deze wedstrijd overigens voor een treffer en een assist. Zie ook onderstaand filmpje.

In 1996 vertrok de symphatieke aanvaller naar het Engelse Bradford. Daarna speelde hij nog bij diverse clubs in Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk. In 2010 zette de kosmopoliet een punt achter zijn professionele carrière. De Drent verbleef jaren in Oostenrijk en werd onder meer trainer van het Zwitserse SC Brühl St. Gallen. Bij deze club maakte hij in juni 2013 een opvallende rentree. In het beslissingsduel tegen Delémont om kwalificatie voor de eerste nationale bekerronde had hij zichzelf namelijk op het wedstrijdformulier geplaatst.

Erik Regtop viel in de laatste minuut van de reguliere wedstrijd in om een 1-0 voorsprong te verdedigen. Het werd echter 1-1 waardoor verlenging noodzakelijk was. In het laatste half uur gaf hij vervolgens drie loepzuivere assists op zijn ploeggenoot Alex De Freitas. Waardoor Brühl uiteindelijk met 4-1 won. Voetballen kon hij dus nog steeds!

(Foto ANP – Ed Oudenaarden)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *