Manfred Kaltz (1953)

Manfred Kaltz

Manfred Kaltz (6 januari 1953) wordt met recht de uitvinder van ‘de bananenflanke’ genoemd. Kaltz speelde vooral voor Hamburger SV. Een uitstapje naar Frankrijk (Girondins Bordeaux en Mullhouse) was minder succesvol.

Als rechtsback kwam Kaltz ‘veel op’. Als extra wapen hanteerde Manfred zijn voorzetten vanaf de rechterkant. Hij deed dit met zoveel effect dat de baan van de voorzet de vorm van een banaan aannam. Hierdoor kreeg hij de bijnaam ‘Mister bananenflanke’.

Kaltz leerde zoals veel voetballers van zijn generatie, het spel op de straten en pleintjes. Pas op relatief late leeftijd (11 jaar) begon hij bij een voetbalvereniging te spelen, het plaatselijke VfL Neuhofen kwam nog een man tekort in zijn leeftijdsklasse. Tot en met de A-jeugd bleef hij hier spelen totdat hij naar TuS Altrip afreisde.

Op dat moment doorliep hij ook alle Duitse DFB-jeugdelftallen. In 1970 vertrok hij samen met zijn jeugdtrainer Heid naar Hamburger SV. Ook hier speelde hij nog één jaar in de A-jeugd voordat hij werd opgenomen in het eerste elftal.

Los van een wel heel korstondig Frans avontuur speelde Manfred voornamelijk voor de SV uit Hamburg. Van 1971 tot en met 1989 maakte hij deel uit van de selectie. Dit resulteerde in 581 wedstrijden en 76 doelpunten. Hier vormde hij een succesvol koppel met Horst Hrubesch. Hij paste de genoemde bananen-techniek vaak toe bij deze spits. Hrubesch kon de bal dan relatief eenvoudig in de goal van de tegenstander koppen.

‘Mani’ (zijn tweede bijnaam) Kaltz wordt nog steeds gezien als de meest succesvolle voetballer in de historie van Hamburger SV. In 1976 en 1987 won hij met Hamburg de DFB-Pokal, in 1977 de Europacup II en in 1979, 1982 en 1983 het Duitse landskampioenschap. Zijn hoogtepunt in zijn loopbaan was ongetwijfeld het winnen van de Europa Cup in 1983. Dit door een 1-0 winst tegen Juventus. Doelpunt: Felix Magath.

Door zijn lange optreden in de Bundesliga heeft ‘Mani’ enkele mooie records op zijn naam staan. Hij heeft de meeste wedstrijden voor Hamburger SV gespeeld en ook de meeste wedstrijden in de Bundesliga na Karl-Heinz Körbel (602 wedstrijden). Daarnaast heeft hij de meeste doelpunten uit een penalty gescoord, van de 60 schoot hij er 53 in. Hij is dan ook een van de grootste penalty-specialisten ooit. Een minder positief record is het feit dat hij ook de meeste eigen doelpunten in de Bundesliga heeft gemaakt, zes in totaal..

Toen het bestuur van HSV hem in 1989 geen langdurig contract meer wilde aanbieden, vertrok de rechtsback na achttien seizoenen naar Frankrijk. Hier speelde hij slechts één seizoen voor Girondins de Bordeaux (1 hele wedstrijd) en FC Mulhouse die beide uitkwamen in de Ligue 1.

In september 1990 haalde vervolgens Hamburger SV hem weer terug. Dit door een inmiddels nieuw bestuur, zo kreeg hij de kans om zijn loopbaan af te sluiten bij de club waar hij bijna zijn hele leven had gespeeld. In zijn laatste seizoen speelde hij nog maar dertien wedstrijden, toch maakte hij deel uit van een sensationeel elftal met onder andere Thomas Doll. Kort na de winterstop stond het op de nominatielijst om te degraderen, uiteindelijk werd het team toch nog vijfde en dwong het daarmee UEFA Cup-voetbal af.

In het Duitse elftal is Kaltz van 1975 tot 1983 actief geweest. Hij speelde in deze periode 69 interlands en maakte daarin acht doelpunten. In 1978 deed hij mee aan het WK voetbal in Argentinië, hier poogde men om Kaltz als libero te laten fungeren voor de inmiddels vertrokken Franz Beckenbauer. Dit was echter geen groot succes, Duitsland zag zich namelijk in de eerste ronde al uitgeschakeld.

Het EK voetbal 1980 in Italië was een veel groter succes, deze werd namelijk door de Duitsers gewonnen. In de finale werd België met 2-1 verslagen. Ook twee jaar later was Kaltz met ‘Die Mannschaft’ redelijk succesvol. Op het WK voetbal in Spanje werd opnieuw de finale bereikt, dit keer was Italië echter met 3-1 te sterk.

Na zijn actieve voetbalcarrière is Kaltz aan de slag gegaan als assistent-trainer bij verschillende voetbalclubs, zo was hij in het seizoen 2000/2001 werkzaam bij Eintracht Frankfurt onder coach en voormalig teamgenoot Felix Magath. Sinds 2002 heeft hij echter zijn eigen voetbalschool in Hamburg.

Daarnaast zat hij in het bestuur van Stichting Jeugdvoetbal dat hij in 2000 heeft opgericht met enkele bekende voetballers en docenten van voetbalscholen. Kaltz was verder een verzamelaar van munten en zilveren vazen. Dit bleek vooral toen hij deze kwijt raakte door een inbraak.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *