Horst Hrubesch (1951)

Horst Hrubesch

Horst Hrubesch (17 april 1951), oftewel  ‘das Kopfballungeheuer’ was een Duitse spits die bij Hamburger SV grote successen boekte en die het graag simpel houdt: ‘Ich bin ein Typ, der die Dinge einfach anpackt.’

Horst Hrubesch is al 24 als hij in 1975 zijn debuut in de Bundesliga maakt bij Rot-Weiß Essen. In 48 wedstrijden scoort hij maar liefst 38 keer. Wanneer de Essenaren degraderen, blijft hij de club nog één jaar trouw voordat hij aangetrokken wordt door de Hamburger SV. Hier komt Hrubesch past écht tot bloei. Hij blijft er vijf seizoenen, wordt getraind door Branko Zebec en de legendarische Ernst Happel en speelt samen met sterren als doelman Uli Stein, Kevin Keegan, Felix Magath en Manfred Kaltz.

Met de laatste vormt Hrubesch een levensgevaarlijk koppel. De kromme voorzetten van Kaltz kregen door Hrubesch met enige regelmaat koppend een succesvol vervolg. Wat hem de bijnaam ‘das Kopfballungeheuer’ oplevert. Dat Horst een man is van weinig woorden, blijkt als hij tijdens een interview op de vraag wat zijn geheim is, kortweg antwoord ‘Manni Bananenflanke, ich Kopf, Tor’.

Bij de HSV viert Hrubesch grote successen. Hij wordt drie keer Deutsche Meister, wint de finale van de Europacup 1 in 1983 tegen Juventus en scoort in 159 wedstrijden 97 maal. In deze periode wordt hij ook voor het eerst opgeroepen voor de nationale ploeg. Klaus Fischer heeft zijn been gebroken. Het EK 1980 is aanstaande en de Duitsers zijn node op zoek naar een Torjäger. Spijt krijgt de Duitse bondscoach niet van de keuze voor Hrubesch. De Duitsers bereiken de finale en rekenen daarin met 2-1 af met België. Hrubesch maakt beide doelpunten.

Twee jaar later bereiken de Duitsers wederom de finale van een groot toernooi en ook nu staat Hrubesch in de basis. Dit keer geen succes. Italië wordt wereldkampioen door met 3-1 te winnen, en das Kopfballungeheuer besluit zijn interlandschoenen aan de wilgen te hangen.

In 1983 besluit Horst zijn geluk in het buitenland te beproeven. Hij treedt in dienst van Standaard Luik en laat in het eerste seizoen in de Belgische industriestad nog vijftien maal het netje bollen. Het tweede seizoen verloopt door blessures minder goed en aan het einde daarvan keert hij terug naar Duitsland. Hij verdedigt nog één seizoen de kleuren van Borussia Dortmund voordat hij definitief afscheid neemt van het betaalde voetbal.

Hrubesch treedt vervolgens toe tot het trainersgilde, heeft verschillende clubs in binnen- en buitenland onder zijn hoede en komt begin 2000 in dienst van de Duitse bond. In 2008 won hij het Europees kampioen met de U-19 Mannschaft. En een jaar later herhaalt hij dat kunststukje met de U-21 Mannschaft in Zweden. Zijn ploeg herbergt bekende namen als doelman Manuel Neuer, Mats Hummels, Sammi Khedira en Mesut Özil.

Na een korte onderbreking is Horst Hrubesch momenteel wederom trainer van de Duitse onder-21 talenten.  Wat hem zo succesvol maakt in vergelijking met andere trainers, daarover is hij kort: ‘ich bin ein Typ, der die Dinge einfach anpackt.’ En zo kennen we hem, houd het simpel: ‘Manni Bananenflanke, ich Kopf, Tor.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *