Aad Mansveld (1944-1991)

Aad Mansveld (14 juli 1944 – 5 december 1991) was een sierlijke libero in de jaren ’70 en ’80. De onbetwiste clublegende van ADO den Haag overleed in 1991, na een slopende ziekte, op slechts 47-jarige leeftijd.

Mansveld, opgegroeid in het Laakkwartier, combineerde zijn voetbalcarrière eerst nog met zijn beroep als verwarmingsmonteur, maar werd in 1970 full-prof bij ADO, de club waar hij al lid was sinds zijn achtste.

Langzamerhand groeide hij in de hofstad uit tot een grote leider. Opkomend, uitstekende pass, combinerend, verwoestend schot, regelmatig scorend en ook nog eens nauwelijks passeerbaar.

Een persoonlijk hoogtepunt was toch wel de EC II-wedstrijd tegen West Ham United in 1976. In een met 4-2 gewonnen wedstrijd scoorde de verdediger binnen 38 minuten drie keer! De andere goal kwam van Lex Schoenmaker. Met de Hagenaars won Aad overigens tweemaal de KNVB-beker.

Ondanks interesse van onder meer PSV en Ajax, bleef Mansveld het Zuiderpark trouw. Hij kon niet zonder ADO en de club kon niet zonder hem. Hij zou later overigens wel nog enige tijd spelen bij Feyenoord en FC Utrecht, maar voetballiefhebbers herinneren zich Aad Mansveld vooral als Mister ADO Den Haag.

De charismatische verdediger speelde zes interlands voor Oranje. Hij miste het WK 1974 door een enkelblessure. Hij werd na zijn voetbalcarrière trainer, voornamelijk bij de amateurs. In 1984 was hij nog een seizoen assistent bij FC Den Haag onder Rob Baan.

Aad Mansveld is de absolute clublegende van ADO Den Haag. Hij wordt nog steeds geëerd in de hofstad. ‘Aadsjuh’ wordt gezien als de verpersoonlijking van de ‘Haagse bluf’. Een onverzettelijke speler die met nimmer aflatende inzet de clubkleuren van ‘zijn’ ADO verdedigde.

Mansveld had in het Zuiderpark een eigen tribune. Ook zijn er in de hofstad twee straatnamen vernoemd en is er voor het stadion een prominent standbeeld gemaakt van de libero. Daarnaast is hij in 2000 door de gemeente Den Haag  benoemd tot voetballer van de eeuw.

Op 5 december 1991 overleed de verdediger na een slopende ziekte op 47-jarige leeftijd. Voetbalminnend Den Haag heeft Aad Mansveld voor eeuwig in de harten gesloten.

(Foto: Nationaal Archief – Marcel Antonisse)

Zie ook de officiële Aad Mansveld-website

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *