Alex ‘Lex’ Schoenmaker (1947)

Lex Schoenmaker

Alex ‘Lex’ Schoenmaker (23 augustus 1947) zijn bijnaam was (niet voor niets) ‘sexy-Lexie’. Met dank aan Viola Holt. Bijna zijn hele leven was hij aan ADO, FC Den Haag en ADO Den Haag verbonden.

Lex was van 1965 tot 1982 spits bij Feyenoord en bij ADO nogal eens linksbuiten. Zijn eerste club was de Haagse amateurclub VDS (Vriendschap Door Strijd). Hij begon zijn (semi-)profcarrière bij ADO in 1965 en speelde met ADO in 1967 (tegen San Francisco Golden Gate Gales) in de Verenigde Staten. Dit was een soort satellietclub welke in actie kwam in de United Soccer Association.

Bij ADO maakt hij zijn debuut in het 1e elftal op 18-jarige leeftijd in het seizoen 1965-1966. Dit onder leiding van trainer Ernst Happel tijdens de intertotowedstrijd IFK Gotenborg-ADO. In zijn eerste competitiewedstrijd tegen DOS wist hij een pingel te scoren. En samen met bijvoorbeeld Aad Mansveld pakte hij met ADO Den Haag in 1968 de KNVB Beker door in de finale Ajax met 2-1 te verslaan. Schoenmaker was die dag maker van de 1-0.

Hij vertrok in het seizoen 1971/72 naar Feyenoord. Daar bleef hij vier jaar. Voor de Rotterdamse club scoorde Schoenmaker negentien doelpunten in Europees verband. Een record dat vandaag de dag nog altijd staat. In 1974 was Schoenmaker Europees topscorer met tien goals. uiteraard ontbrak hij in 1974 ook niet, toen Schoenmaker in De Kuip tegen Tottenham de UEFA Cup won. Na zijn Rotterdamse avontuur eindigde hij zijn carrière door terug te keren in Den Haag, nu FC Den Haag, en speelde tot 1982 in het Zuiderpark of stond in elk geval op de loonlijst van de club uit Den Haag.

In het seizoen 1975/76 was hij samen met Aad Mansveld Europees topscorer met zes doelpunten. In zijn tweede periode in Den Haag werd hij een paar termijnen uitgeleend aan de Amerikaanse voetbalclub Fort Lauderdale Strikers en het Canadese Edmonton Drillers. In totaal scoorde hij in zijn actieve voetballoopbaan 144 eredivisiegoals en 25 Europese doelpunten.

In 1982 schakelde hij van speler over naar trainer bij FC Den Haag. Dit werd het begin van zijn trainersloopbaan. Hij was hier tot 1987 assistent van Rob Baan. Hij had daarna nog verschillende banen bij verschillende clubs, al deze banen waren assistent-trainerschappen.

In 2000 keerde Schoenmaker terug bij ADO Den Haag waar hij een trainersduo vormde met Rinus Israël. Later vertrok Israël en behield Schoenmaker samen met Raymond Atteveld en Marco Gentile ADO Den Haag in 2003/04 voor de Eredivisie. In 2004 gaf Schoenmaker het spreekwoordelijke stokje over aan Frans Adelaar die naast hem kwam werken. Toen Adelaar in november 2006 werd ontslagen moest Schoenmaker weer optreden als ad-interim trainer. In 2007 werd schoenmaker weer opgevolgd door Wiljan Vloet.

Schoenmaker is nu technisch adviseur bij ADO Den Haag. Daarnaast heeft Lex een eigen website: http://www.lexschoenmaker.nl/. Deze is nu ‘uit de lucht’, maar we hopen dat dit van korte duur is..

(Foto: ANP – Foundation)

Related

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *