Marco Materazzi (1973)

Marco Materazzi (19 augustus 1973) was een spijkerharde Italiaanse verdediger die bij Internazionale even berucht als belangrijk was. De lange stopper speelde jarenlang in Milaan, waar zijn loopbaan pas echt op gang kwam. Hiervoor kwam hij met weinig succes uit voor diverse Italiaanse clubs en speelde hij ook nog even voor het Engelse Everton.

Materazzi begon zijn loopbaan in 1990 in de lagere Italiaanse divisies. In 1997 werd hij opgepikt door Perugia, waarna hij via Everton en weer even Perugia in 2001 tekende bij Internazionale. Materazzi werkte zich met zijn snoeiharde speelstijl al snel op tot een belangrijke kracht in Milaan, waarna hij ook debuteerde in de nationale ploeg van Italië. Met Inter won hij de eerste jaren niets, maar vanaf 2005 kwam hier verandering in. Hij won tot hij zijn loopbaan in 2011 beëndigde onder meer vijfmaal de Coppa Italia en van 2006 tot 2010 werd ieder jaar de landstitel gepakt. Zijn grootste clubsucces was echter het winnen van de Champions League in 2010. Onder leiding van trainer José Mourinho en met Wesley Sneijder als vormgever, werd in de finale het FC Bayern München van trainer Louis van Gaal en de Nederlanders Mark van Bommel en Arjen Robben en verslagen.

Ook met de nationale ploeg van Italië boekte Materazzi met het winnen van het WK 2006 een groot succes. In de finale tegen Frankrijk speelde hij vervolgens een grote rol. Hij veroorzaakte een strafschop waaruit de 1-0 kwam (gescoord door Zinedine Zidane), scoorde de gelijkmaker en in de verlenging provoceerde hij Zidane waarop hij de verdediger een kopstoot tegen de borst gaf. De spelmaker kreeg rood en Italië won uiteindelijk de beslissende strafschoppenserie, waarin Materazzi zijn penalty scoorde.

Materazzi wordt vooral geassocieerd aan het incident met Zidane en zijn keiharde tackles. In de zomer van 2011 besloot hij zijn loopbaan te beëindigen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *