Mario Been (1963)

Mario Been van Feyenoord.

Mario Been (11 december 1963) had een mooie loopbaan van 293 wedstrijden voor onder meerFeyenoord, Roda JC en Pisa Calcio. Zijn bijnamen ‘SuperMario’, ‘Mariodonna’ en ‘Pietje Bell’ waren daarin en zijn nog steeds typerend.

“Hoe je carrière er ooit uit zal zien, is niet iets wat je als kwajongen op een voetbalveldje bezighoudt. En dat de voetballoopbaan van Mario Been succesvol en spectaculair is, zal niemand tegenspreken. Het leven van Mario Been bestaat louter en alleen uit voetballen en zoals hij dat uit de doeken doet tijdens een innemende presentatie is dan ook zeer boeiend om bij te wonen.”

Zo start een website over tegenwoordig ‘spreker Mario Been’ . Het begon voor ‘Mariodonna’ echter allemaal in Rotterdam, bij volksclub Feyenoord. Als aanvallende middenvelder maakte hij in 1982 zijn debuut tegen NEC.  Been liet voor het eerst echt van zich spreken op het WK onder de 20 jaar in Mexico 1983. Op dit toernooi groeide hij uit tot één van de betere spelers. Dit succesvolle optreden, leverde hem verschillende optredens voor de Mexicaanse televisie op.

De door bondscoach Kees Rijvers op de linkerflank gepositioneerde aanvaller scoorde drie treffers; eenmaal tegen de latere wereldkampioen Brazilië (1-1) en twee keer tegen Rusland (3-2). Been slalomde om drie Braziliaanse verdedigers heen waarna hij met een lob de keeper passeerde. In de wedstrijd tegen de Sovjet-Unie scoorde hij uit een vrije trap de 2-2 om vervolgens de winnende treffer te maken door een aanval van Gerald Vanenburg en Marco van Basten af te ronden.

Na het doelpuntloze gelijkspel tegen Nigeria verloor het elftal in de kwartfinale van Argentinië (1-2). Bij het nemen van een hoekschop werd Been geraakt aan het hoofd door een vanaf de tribune gegooide steen, waardoor hij noodgedwongen moest uitvallen.

In 1988 vertrok hij voor een periode van 3 jaar naar het Italiaanse Pisa. Weer terug in Nederland speelde hij bij Roda JC en sc Heerenveen. Na een jaartje in Oostenrijk gespeeld te hebben bij FC Tirol Innsbruck, verbond hij zich voor drie seizoenen aan Excelsior en daar beëindigde hij ook zijn loopbaan als voetballer.

Hij speelde slechts één interland. Mario wist in 293 wedstrijden 78 maal het net te vinden. Hij won als speler Landskampioenschap in 1984 met Feyenoord, De KNVB beker in 1984 wederom met Feyenoord, de Mitropacup in 1988 met Pisa en promotie naar de Serie A in 1990 ook met Pisa. Daarnaast was hij winnaar van de ‘Gouden Schoen’ als het grootste talent in 1984.

Dat ‘Pietje Bell’  Been het goed kon vinden met René van der Gijp, blijkt uit het feit dat ze samen een als duo Koek en Zopie, de single In ons kleine café opnamen. (zie de opname hieronder) Daarnaast is er een anekdote bekend van Been in de rode buurt van Groningen. Hier was hij ‘toevallig’ beland met René  van der Gijp. Toen  van der Gijp voor de grap wilde vragen naar de prijzen, schreeuwde Been in een volle straat: “Kijk, die vieze Van de Gijp”..

Ook als trainer heeft Mario Been een geschiedenis met ups en down. Na Feyenoord, Excelsior, Trinidad en Tobago (als assistent van Leo Beenhakker tijdens het WK 2006), NEC wederom Feyenoord en KRC Genk.

Tegenwoordig is Mario Been voetbalanalist.

(Foto: ANP – Herman Pieterse)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *