Martin Drent (1970)

Martin Drent (31 maart 1970) was een kopsterke spits die veel doelpunten maakte voor FC Groningen, Veendam en Emmen.

Drent begon zijn loopbaan bij de amateurs van Hellas VC en GVAV-Rapiditas. In het seizoen 1990/91 kwam hij bij FC Groningen. Het seizoen daarop ging hij naar BV Veendam en vervolgens naar BVO Emmen.

Op de Meerdijk vormde hij een sterk aanvalskoppel met Michel van Oostrum. Beiden werden dan ook uitstekend bediend door spelers als Mirka Nurmela en Romano Sion. In Emmen bleef Drent zes seizoenen, voordat hij terugkeerde naar Groningen. In zijn eerste seizoen, dus 1998/99, zorgden zijn 22 goals er mede voor dat Groningen promoveerde naar de Eredivisie.

De populariteit van de kopsterke speler kende nauwelijks grenzen in Groningen; hij groeide uit tot een echte cultheld. Naarmate hij ouder werd, werd Drent meer en meer als pinch-hitter en stormram gebruikt en stond hij minder in de basis. In de zomer van 2005 ging hij daarom terug naar Veendam.

Het stond al vast dat het seizoen 2006/2007 zijn laatste zou worden en een paar wedstrijden voor het einde van de competitie raakte hij geblesseerd, waardoor het leek dat aan zijn spelersloopbaan een einde kwam. Toch was Drent sneller dan verwacht weer hersteld, en scoorde in de eerste wedstrijd van de play-offs tegen Go Ahead Eagles in een invalbeurt van zes minuten maar liefst twee keer voor Veendam.

Na zijn carrière vervulde Drent diverse functies. Hij was zowel commercieel directeur bij SC Veendam als trainer van de amateurs van Forward en Gronitas en Rohda Raalte. Hij werd trainer bij de amateurs van ondere andere DZOH uit Emmen en GOMOS uit Norg.

Bekijk op de website van FCG Stats alle statistieken van Drent bij FC Groningen. (Foto FCG Museum).

(Foto: Wikipedia)

Martin Drent haalde niet alleen Studio Sport, maar soms ook De Wereld Draait Door:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *