Matthew Paul Le Tissier (1968)

Matthew Le Tissier

Matthew Paul Le Tissier (14 oktober 1968) was een spits die zijn gehele carrière voor Southampton speelde. In de zestien seizoenen die hij bij The Saints onder contract stond, groeide hij uit tot een clubicoon die in totaal 540 wedstrijden afwerkte en daarin 209 doelpunten scoorde.

Hij stond vooral bekend vanwege zijn briljante balgevoel en begenadigde schottechniek, vandaar dat hij ook de bijnaam Le God kreeg. Ondanks aanbiedingen van verschillende topclubs, is Le Tissier zijn club Southampton altijd trouw gebleven. Wat de populariteit onder fans alleen maar vergrootte.

Al snel sloten de fans Le Tissier in hun hart. Zijn eerste doelpunten voor The Saints maakte hij in november 1986, tijdens de League Cup-wedstrijd tegen Manchester United. Southampton won met 4-1 en Le Tissier was verantwoordelijk voor twee doelpunten. De treffers hadden echter een groot gevolg want de verloren wedstrijd betekende het einde van manager Ron Atkinson en de introductie van het tijdperk Ferguson.

Vier jaar later was de aanvaller uitgegroeid tot een vaste waarde binnen het elftal. Hij kreeg dan ook de verantwoording over de strafschoppen. Ook daarvoor bleek hij een groot talent te bezitten, van de 49 strafschoppen die hij in zijn carrière nam, werd er maar één gestopt. Mark Crossley, keeper van Nottingham Forest, wist als enige doelman een penalty van Le Tissier te keren.

De speelwijze van Le God kenmerkte zich vooral door imposante slalommen en geweldige afstandschoten.  Er waren echter ook critici die de speelwijze van de spits maar niets vonden. Matthew slenterde vaak maar wat over het veld en er werd hem een gebrek aan vechtlust verweten. Le Tiss beantwoordde deze kritiek echter met doelpunten: 162 in de competitie en 47 in diverse bekerwedstrijden.

Omdat Le Tissier afkomstig was van de Kanaaleilanden mocht hij zelf kiezen voor welk nationale elftal hij wilde uitkomen. De keuze was die van Engeland, Wales, Noord-Ierland of Schotland. Hij koos voor Engeland en mocht op 9 maart 1994 als 25-jarige leeftijd debuteren tegen Denemarken onder bondscoach Terry Venables. Deze scheen echter de kwaliteiten van Le Tissier niet helemaal te vertrouwen en koos in het vervolg vaak voor andere spelers. De opvolger van Venables, Glenn Hoddle, zag het ook niet in hem zitten.

Uiteindelijk kwam Matthew Paul Le Tissier maar tot een magere acht optredens (waarvan slecht twee keer 90 minuten) voor The Three Lions en bleef zijn talent internationaal gezien altijd ondergewaardeerd.

(Foto: Flickr.com)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *