Matthias Sammer (1967)

Matthias Sammer

Matthias Sammer (5 september 1967) die van 2012 tot 2017 technisch directeur was bij Bayern München, staat natuurlijk vooral bekend als een bikkelharde felle libero.

Matthias Sammer groeide op in het Oost-Duitse Dresden, waar hij op 9-jarige leeftijd lid werd bij Dynamo Dresden. In 1986 debuteerde hij in het eerste elftal onder zijn vader Klaus Sammer,  de toenmalige hoofdcoach van Dresden.. Sammer, die op dat moment nog als spits fungeerde. Hij maakte dat seizoen acht doelpunten. In het seizoen 1986/87 werd Sammer omgevormd tot een aanvallend ingestelde linkervleugelverdediger. In 1989 won Sammer zijn eerste trofee met Dresden. De club werd kampioen in de DDR-Oberliga en bereikte dat jaar ook de halve finale van de UEFA Cup, waarin het werd uitgeschakeld door het West-Duitse Stuttgart. Een jaar later veroverde Dresden de dubbel: titel en beker.

In 1990 ruilde Sammer het Dresden in voor VfB Stuttgart, de club die 1989 nog te sterk was in de halve finale van de UEFA Cup. In het seizoen 1991/92 werd de roodharige middenvelder voor het eerst kampioen in de Bundesliga.Na twee seizoenen Stuttgart vertrok Sammer naar het buitenland. Hij tekende in 1992 in Italië bij Internazionale, de Italiaanse club waar even voordien zijn landgenoten Lothar Matthäus, Jürgen Klinsmann en Andreas Brehme hadden gespeeld. Sportief kende Sammer een goeie tijd. Hij kreeg veel speeltijd, en scoorde onder meer in de topper tegen Juventus. Maar de Duitser kon zich niet aan de Italiaanse levenstijl aanpassen en keerde al na enkele maanden terug naar zijn vaderland.

In januari 1993 tekende Sammer een contract bij Borussia Dortmund. In het seizoen 1993/94 zette coach Ottmar Hitzfeld hem voor het eerst in als libero. Sammer, die dus ooit als spits begon, kreeg nu dus de opdracht om de aanvallers van de tegenstander uit te schakelen. op dat moment was het een oplossing voor de vele blessures die er op dat moment waren. Uiteindelijk bleek het een tactische meesterset te wezen. Sammer groeide in geen tijd uit tot een van de meest gevreesde libero’s van zijn generatie. Sammer veroverde met Dortmund zowel in 1995 als 1996 het landskampioenschap. In de beide seizoenen werd Sammer verkozen tot Duits voetballer van het jaar.

In het seizoen 1996/97 bereikte Dortmund als eerste Duitse club de finale van de UEFA Champions League. Het team van trainer Hitzfeld won met 3-1 van Juventus. Sammer speelde de volledige wedstrijd en mocht als aanvoerder de beker met de grote oren als eerste in ontvangst nemen.

Op 4 oktober 1997 speelde Sammer zijn laatste wedstrijd op het hoogste niveau. De 31-jarige Sammer raakte ernstig geblesseerd aan de knie en kwam in de loop van het seizoen 1997/98 niet meer in actie. In 1998 zette hij een punt achter zijn spelerscarrière.

Vanaf zijn 16 jaar doorliep hij alle jeugdafdelingen van de nationale ploeg van de DDR. In 1986 werd hij met het nationaal elftal onder 18 jaar Europees kampioen. De DDR won in de finale met 3-1 van Italië. Sammer maakte net voor de rust het tweede Duitse doelpunt. Een jaar later werd het elftal onder 20 jaar derde op het WK in Chili.

Op 19 november 1986 maakte Sammer zijn officieel debuut in het voetbalelftal van de Duitse Democratische Republiek. In het Zentralstadion mocht hij toen meespelen in een EK-kwalficatiewedstrijd tegen Frankrijk (0-0).

De eerste jaren was Sammer vooral invaller bij de nationale ploeg. Pas vanaf 1988 kreeg hij een vaste plek in het elftal. Sammer wist zich met de DDR nooit te plaatsen voor een EK of WK. Op 12 september 1990 speelde hij tegen België de laatste officiële interland van de DDR. Sammer was in het vriendschappelijk duel aanvoerder en scoorde twee keer. Na de Duitse hereniging smolten ook de nationale ploegen van West- en Oost-Duitsland weer samen. Sammer was de eerste speler uit de voormalige DDR die door bondscoach Berti Vogts geselecteerd werd voor het Duits voetbalelftal. Op 19 december 1990 speelde hij tegen Zwitserland zijn eerste interland voor Duitsland.

Twee jaar later nam Sammer deel aan het EK 1992 in Zweden. Duitsland verloor op dat toernooi in de finale met 2-0 van Denemarken. Op het WK 1994 in de Verenigde Staten overleefde Duitsland zonder de problemen de groepsfase. Nadien schakelde het België uit met 3-2. In de kwartfinale verloor Duitsland, zonder Sammer, verrassend van Bulgarije (2-1).In 1996 bereikte Duitsland voor de tweede keer op rij de finale van het Europees kampioenschap. De Duitsers namen het ditmaal op tegen Tsjechië. Sammer speelde de volledige wedstrijd als libero en zag hoe zijn team met 2-1 won na een golden goal van Oliver Bierhoff. Sammer, die een uitstekend toernooi had gespeeld en met Dortmund ook Duits kampioen was geworden, werd in 1996 verkozen tot Europees voetballer van het jaar.

Na zijn loopbaan werd Matthias Sammer trainer van Borussia Dortmund en VfB Stuttgart. In 2006 stapte hij over naar de Duitse voetbalbond om daar als technisch directeur aan het werk te gaan. De positie beviel hem wel en daar koos hij in 2012 dan ook weer voor maar dan bij Bayern München.

(Foto: Wikipedia)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *