Michel Valke (1959)

Michel Valke

Michel Valke (24 augustus 1959) was een begaafde linkspoot op het middenveld van o.a. Sparta, PSV en Feyenoord die stopte toen bleek dat hij maar één nier bleek te hebben.

Als middenvelder speelde hij onder meer voor Sparta Rotterdam, PSV, Dordrecht’90, Feyenoord en Olympique Lyonnais. Ook speelde hij voor het Nederlands elftal. In 1995 zette hij een punt achter zijn carrière en was hij onder andere van 2001 tot 2007 actief als jeugdtrainer van Feyenoord.

In de periode van 1979 – 1986 kwam Valke 16 keer uit voor het Nederlands voetbalelftal. Hierin scoorde hij één keer, maar wel in eigen goal tegen Oostenrijk.

Michel Valke maakte zijn professionele debuut bij Sparta Rotterdam. Hier stond hij in 66 wedstrijden op het veld waarin hij twee maal wist te scoren. Later speelde hij ook voor PSV (2x) met een tussenstop bij Feyenoord. Bij PSV wist Michel 35 maal het net te vinden in bijna 200 wedstrijden. Zijn hoogtepunt was hier vast en zeker het halen van twee maal de landstitel (1986 en 1987). Tijdens zijn tussenstop bij Feyenoord wist hij tegen zijn oude en later nieuwe club PSV te scoren met een ‘verwoestend schot’.

Valke verkoos hierop een buitenlands avontuur bij Olympique Lyonnais. Hier zou hij een jaar doorbrengen als voetballer en zoals hij het zelf zegt: “een jaar als athleet”. Hij heeft er ooit een bestseller over geschreven met de titel “Een Frankrijker, maar nooit een Fransman”.  Dit land was dus niet een groot succes en na 16 wedstrijden en geen enkele goal besloot hij terug te keren naar zijn vaderland. Op Sparta te Rotterdam viel de keus.  Hier bloeide hij nog weer op als nuttige speler. Valke droeg het rood-witte shirt 132 maal wat 15 doelpunten op zou leveren.

Valke werd ooit vergeleken met Willem van Hanegem. Een vergelijking die hij uiteindelijk nooit echt opgeld kon maken. Bij Dordrecht’90 sloot hij zijn carrière af, nadat gebleken was dat Valke maar één nier heeft. Bijzonder, omdat hij naast voetballer ook regelmatig de marathon liep.

Bij zijn laatste club, Dordrecht ’90 werd Michel Valke vervolgens hoofd opleidingen. Van 2001 tot 2007 was Valke jeugdtrainer bij Feyenoord. Op dit moment is hij video-analist bij de Rotterdammers. Valke is buiten het veld een begenadigd saxofonist.

(Foto: ANP – R Hoff)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *