Michel Boerebach (1963)

michel-boerebach

Michel Boerebach (27 september 1963) was een verdedigende middenvelder die speelde bij Go Ahead Eagles, Roda JC, PSV, Burgos en FC Twente. Bekend vanwege zijn lange blonde manen en verwoestende afstandsschoten.

Boerebach brak door in de Adelaarshorst van Go Ahead Eagles. Na vijf jaar was het tijd voor een stap hogerop. Hij vertrok naar Roda JC en speelde daar onder meer samen met Manuel Sanchez Torres, Silvio Diliberto en doelman Henryk Bolesta.

Met Boerebach als belangrijke pion beleefde Roda JC een uitstekende periode, ‘De Koempels’ haalden zelfs Europees voetbal. In de wedstrijd tegen Sredets Sofia beleefde hij een ongelukkig moment. Ondanks een uitstekende wedstrijd, leidde hij met een te korte terugspeelbal een belangrijk tegendoelpunt van Hristo Stoichkov in. Samen met Fons Groenendijk miste hij in de penaltyreeks vervolgens een penalty, waardoor Roda uitgeschakeld werd in de Europacup II.

Desalniettemin was Boerebach een van de dragende spelers in Kerkrade. Een leider in het veld met een verwoestende uithaal. Hij vertrok in 1990 naar PSV als opvolger van Ronald Koeman voor het bedrag van 1,6 miljoen gulden. In Eindhoven kreeg hij echter nooit het vertrouwen van Guus Hiddink en Bobby Robson.

Na periodes bij (weer) Roda JC en het Spaanse Burgos trok Boerebach naar FC Twente. Ook daar was hij een bepalende speler en zelfs aanvoerder. In 1998 sloot de blonde middenvelder zijn carrière af waar het was begonnen. Aan de Vetkampstraat in Deventer. Bij Go Ahead, zijn club, waar hij nu assistent-trainer is.

Het leven van Michel Boerebach werd getekend door het overlijden van zijn beide zonen Lesley en Sven in 2003, door een tragisch ongeval. Met medewerking van Boerebach schreef journalist Rob Pietersen hierover het indrukwekkende boek ‘Nooit meer zaterdag’. Ter nagedachtenis aan Lesley vindt jaarlijks in Lelystad het Lesley Boerebach Talententoernooi voor jeugdvoetbalelftallen plaats. In Emmeloord werd een naar Sven genoemde kinderboerderij opgezet.

(Foto ANP – Paul Vreeker)

3 reacties

  1. Roda JC werd door Sredets Sofia uitgeschakeld in de Europa Cup II..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *