Mike Mampuya (1983)

Welkom bij KentudezeNog!

Mike Mampuya-Mawawu Willems Rory Adams (17 januari 1983)  was een aanvallende rechtsback die in Nederland uitkwam voor Helmond Sport en VVV-Venlo. De Belgische vleugelverdediger kreeg in Nederland de cultstatus, onder meer door zijn geblondeerde kapsel en kleurrijke schoenen.

Anderlecht en KRC Genk

Mike Mampuya, zoon van Congolese ouders, zag het levenslicht in Verviers. Een Belgisch industriestadje tegen de Duitse grens aan. De jonge rechtsbuiten kwam al snel op de radar van Anderlecht en de Brusselse topclub voegde zodoende het talent toe aan de jeugdopleiding. Doorbreken in het Astridpark zat er voor Mike echter niet in en via een korte periode bij KRC Genk, kwam Mampuya in 2003 bij Eerste Klasse-club Heusden-Zolder terecht. Hier maakte de inmiddels twintigjarige voetballer op 12 september 2003 zijn debuut in het Belgische profvoetbal door twee minuten voor tijd in te vallen voor Kevin Vanbeuren in de thuiswedstrijd tegen Sint-Truiden. Tot tien optredens kwam Mampuya in zijn debuutseizoen waarin helaas geen basisoptredens zaten. Tot overmaat van ramp degradeerde Mampuya ook met zijn club naar de Tweede Klasse.

Doorbraak in de lagere Belgische Klasses

Om meer wedstrijden in de benen te krijgen vertrok Mampuya bij de degradant. Hij tekende een contract bij KSK Tongeren, uitkomend op het derde Belgische profniveau. Mampuya kende met Tongeren een uitstekend jaar; men werd derde in de competitie en speelde zodoende promotiewedstrijden tegen FC Denderleeuw. Door thuis met 2-2 gelijk te spelen en uit met 2-1 te verliezen zat promotie voor de club er niet in, maar Mampuya, goed voor 25 wedstrijden en negen doelpunten, promoveerde wél. Tweede Klasser Vigor Hamme wist de vleugelspeler te verleiden tot een overstap.

De 22-jarige buitenspeler kende bij Hamme een uitstekend jaar. De club, voluit KFC Vigor Wuitens Hamme geheten, wist bijna promotie naar de Eerste Klasse te bewerkstelligen. Hoewel Mampuya met Hamme in de middenmoot eindigde, werd wel een periodetitel gewonnen. In de eindronde om promotie kwam men uiteindelijk drie punten te kort. Met 23 wedstrijden in de benen was Mampuya veelal basisspeler en hiermee trok hij de aandacht van Lierse SK. De landskampioen van 1997 wist ternauwernood degradatie uit de Eerste Klasse te voorkomen.

Eerste Klasse en Eredivisievoetbal

Mampuya kwam terecht in een ervaren selectie, waarvan René Trost tot november 2006 de trainer van was. Nico Vaesen was de 37-jarige doelman en met zijn 32 jaar was Bob Peeters de ervaren targetman voorin. Ook onder meer Sven Vandenbroeck was destijds ploeggenoot van Mampuya. Het verblijf van Mampuya in Lier bleef echter beperkt tot een half jaar en tien wedstrijden. De aanvaller werd beschuldigd van gokfraude en zodoende mocht hij vertrekken. Het was Helmond Sport dat hem in januari 2007 voor een halfjaar huurde. Op 12 januari debuteerde hij voor de Helmonders tegen zijn latere werkgever VVV Venlo. Met onder meer John Nieuwenburg, Patrick Hobbelen en Ilja van Leerdam kwam Mike in een ervaren elftal terecht, waar hij als rechtshalf direct een basisplaats veroverde. De rappe Belg maakte indruk in De Braak en speelde alle zestien wedstrijden na de winterstop voor de club, zonder gewisseld te worden.

De Eredivisie in met VVV

Het succesvolle halfjaar in Noord-Brabant leverde Mampuya een fraaie transfer op. Het gepromoveerde VVV-Venlo nam de rechtshalf transfervrij over en in Limburg turnde trainer André Wetzel hem om tot rechtsback. Binnen het aanvallende 4-3-3-systeem voelde Mampuya zich als een vis in het water. Door zijn veelvuldig opkomen -gecombineerd met zijn inzet en fraaie geblondeerde kapsel- werd de Belg een populaire verschijning in de Eredivisie. Ondanks de aanwezigheid van sterspeler Keisuke Honda en toptalent Nordin Amrabat degradeerde VVV-Venlo uit de Eredivisie, waardoor ook Mampuya een treetje lager ging spelen. Ondanks de interesse van diverse clubs, kwam het niet tot een transfer voor de back. Hiermee was het kortstondige pieken van de vleugelverdediger ook over. Mampuya verloor gedurende het seizoen zijn basisplaats en vertrok in de zomer van 2009 transfervrij naar Helmond Sport.

Op avontuur in Cyprus en Schotland

Gedurende het seizoen 2009/10 speelde Mampuya 26 wedstrijden voor Helmond Sport. Hierna begon het rondreizen van Mampuya: tussen 2010 en 2012 speelde hij op Cyprus voor Doxa Katokopia FC en EN Paralimni. Nadat hij bij laatstgenoemde club vertrok, was hij een jaartje transfervrij om vervolgens in juni 2013 te tekenen voor het Schotse Livingston FC. Van de profvoetballer Mampuya -waar al een tijdje het beste van af was- was nu heel weinig meer over en na een teleurstellend jaar in de kelderklasse van het Schotse profvoetbal, bouwde hij af bij de amateurs van Broxburn Athletic. In de zomer van 2016 hield de 33-jarige Mampuya het voor gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *