Mike Obiku (1968)

mike-obiku

Mike Obiku (24 september 1968) was in de jaren ’90 de tropische verrassing in de spits van Feyenoord. De Nigeriaan speelde in ons land ook bij AZ.

De carrière van Obiku begon bij de vermaarde Flash Flamingo’s uit Nigeria. Via Engeland belandde hij vervolgens in Cyprus, bij Anorthosis Famagusta. Toenmalig Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik bruinde destijds regelmatig bij in zijn huis op Cyprus en na het aanschouwen van een voetbalwedstrijd haalde hij Obiku in 1992 hoogstpersoonlijk naar Rotterdam.

Obiku loste de verwachtingen in de Kuip nooit helemaal in, maar was wel mateloos populair bij Het Legioen. Zijn dansjes na een doelpunt en zijn onbegrensde inzet zorgden ervoor dat hij een cultheld werd bij de Feyenoord-supporters. In Rotterdam werd er zelfs een tankstation naar de goedlachse spits vernoemd.

Zijn sportieve hoogtepunt beleefde hij in 1995 in het Olympisch Stadion van Amsterdam, toen Feyenoord het destijds onverslaanbare Ajax uitschakelde in de kwartfinale van de Amstel Cup. Hij scoorde de 2-1 en werd daarmee de matchwinner van Feyenoord dat de beker later daadwerkelijk zou winnen.

Obiku was waarschijnlijk ook niet gewend dat er in Nederland prikkeldraad om de stadionhekken zat. Nadat hij eens scoorde tegen Willem II klom hij van enthousiasme in de hekken en pakte met zijn handen het prikkeldraad vast. Zijn hevig bebloede handen moesten eerst verzorgd moesten worden voordat hij de wedstrijd kon hervatten.

Na zijn verblijf bij Feyenoord speelde de Nigeriaan nog in Japan en bij Real Mallorca, AZ en wederom bij Anorthosis Famagusta. Bij Apoel Nicosia beëindigde hij zijn actieve carrière in 2001. Mike Obiku kreeg de baan als trainer bij de Feyenoord Soccer Schools.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *