Nicky Butt (1975)

Nicky Butt

Nicholas (“Nicky”) Butt (21 januari 1975) was een Engels international die we vooral kennen van zijn tijd bij Manchester United. Bij deze club stond hij twaalf seizoenen onder contract. Tussen 1997 tot en met 2004 kwam hij 39 keer uit voor het Engels voetbalelftal.

Nicky Butt kreeg zijn opleiding bij Manchester United en stroomde in het seizoen 1992-’93 vanuit de jeugd door naar de hoofdmacht. Dat jaar speelde hij zijn eerste wedstrijd in het eerste elftal. Het jaar erna kwam hij ook één keer in actie. Hij bleef geduld bewaren en ontwikkelde zich steeds beter.

In het seizoen 1994-’95 kreeg hij zijn kans en die pakte hij met beide handen aan. Dat seizoen zou hij tot 22 optredens komen. Het seizoen daarop was hij basisspeler en werd United kampioen van Engeland. Dit herhaalde zich vier jaar erna weer.

Tijdens deze geweldige periode van Manchester United was Nicky een belangrijke kracht. Ook werd in deze jaren drie keer de FA Cup veroverd. Uiteindelijk bleef Butt twaalf seizoenen onder contract staan bij Manchester United. Hij speelde daarin ruim 270 competitiewedstrijden en maakte rond de twintig goals. Butts sportieve hoogtepunt kwam in 1999. Dat jaar namelijk won hij met Manchester zowel de UEFA Champions League 1998/99 als de wereldbeker voetbal 1999.

Butt verhuisde in juli 2004 naar Newcastle, waar hij Gary Speed moest opvolgen. Daarmee speelde hij twee seizoenen in de middenmoot van de Premier League en degradeerde hij in 2008-09 met zijn ploeggenoten naar de Championship. Daardoor speelde Butt in het laatste jaar van zijn profcarrière voor het eerst op een lager niveau. Maar hij sloot dat seizoen wel af met een kampioenschap en bijbehorende promotie terug naar de Premier League.

In december 2010 tekende hij een contract voor drie maanden bij South China AA uit Hongkong. Uiteindelijk keerde hij terug naar Engeland, waar hij in 2012 trainer werd bij het tweede elftal van Manchester United

Nicky Butt speelde met Engeland op het wereldkampioenschap voetbal 2002. Twee jaar later kreeg hij een plek in de ploeg voor het EK 2004. Maar helaas moest hiervoor geblesseerd afzeggen. Butt maakte zijn debuut voor de nationale ploeg op 29 maart 1997 in de vriendschappelijke interland tegen Mexico (2-0). Hij viel in dat duel na 69 minuten in voor Steve McManaman. Van 1997 tot en met 2004 kwam hij 39 keer uit voor het Engels voetbalelftal.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *