Steve Mcmanaman (1972)

Steve Mcmanaman

Steve Charles McManaman (11 februari 1972) was een rasechte dribbelaar die jarenlang uitkwam voor Liverpool en Real Madrid. Tegenwoordig geeft hij commentaar voor de Engelse televisie.

Hij maakte zijn debuut in het eerste elftal van Liverpool in 1989 en bleef tien jaar bij ‘The Reds’. Het hoogtepunt in die tijd was de winst in de FA Cup in 1992. Alhoewel Liverpool in deze jaren een getalenteerd elftal had, konden zij de toppositie van Manchester United niet bedreigen. McManaman werd in deze jaren vooral bekend om zijn talloze dribbels en vele belangrijke assists die hij leverde aan Robbie Fowler en later Michael Owen.

In 1999 vertrok McManaman naar Real Madrid, waar hij vier seizoenen zou spelen. Aan het eind van het eerste seizoen beleefde hij het hoogtepunt van zijn carrière: in de finale van de Champions League tegen Valencia scoorde hij met een prachtig afstandsschot. Hij werd uitgeroepen tot Man of the Match. Twee jaar later won Real de Champions League opnieuw. Ook werd McManaman met Real tweemaal kampioen van Spanje.

Nadat Real een kapitaal had uitgegeven aan nieuwe sterren, waaronder David Beckham, was er voor McManaman geen plaats meer. Hij ging naar Manchester City, maar dit werd geen succes. In 2005 beëindigde hij zijn loopbaan. Tegenwoordig geeft hij commentaar voor de Engelse televisie.

Steve Mcmanaman maakte zijn debuut voor Engeland op 16 november 1994 in de vriendschappelijke interland tegen Nigeria, die met 1-0 werd gewonnen dankzij een doelpunt van David Platt. Alhoewel hij één van de beste Engelse spelers was tijdens het EK voetbal 1996 (volgens Pelé zelfs de beste speler van dat toernooi), werd hij vaker niet dan wel opgesteld. In totaal kwam hij 37 keer voor Engeland uit.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *