Nico Jansen (1953)

Nico Jansen

Nico Jansen (15 januari 1953) was een niet onverdienstelijke aanvaller in Nederland en in buurland België. De markante spits, tevens grappenmaker pur sang, verzamelde daarbij goals, knieblessures en bijnamen.

Nico Jansen

De sterk gebouwd krachtpatser was een schrik voor menig verdediging. Hij speelde voor FC Amsterdam, Feyenoord Rotterdam, en in België voor RWD

Molenbeek, K. Londerzeel SK en Boom FC. Ook is hij lid geworden van speler met een hele gespeelde interland.

FC Amsterdam

Terug naar waar het begon; FC Amsterdam. Nico Jansen speelde in de jeugd van de Amsterdamse club DWS. Daarna maakte hij de overstap naar FC Amsterdam, waar hij vanaf half 1972 in de Eredivisie speelde. Als snel bleek dat hij geboren was voor het maken van doelpunten. Bij FC Amsterdam vormde Jansen een zeer succesvolle voorhoede met rechtsbuiten Gerard van der Lem en linksbuiten Geert Meijer. In drie jaren FC Amsterdam maakte Nico namelijk maar liefst 41 goals in 78 duels.

De twee Hoogtepunten van Nico en zijn teammakkers van FC Amsterdam waren een eindklassering als vijfde in de eredivisie met 43 punten en met 49 goals vóór en 36 goals tegen in het seizoen 1973/74. De andere was het bereiken van de kwartfinale van de UEFA Cup in het seizoen 1974/75. Dit laatste door onder meer Internazionale uit Milaan uit te schakelen.

De wedstrijd in Milaan werd met 2-1 gewonnen, waarbij Nico Jansen beide Amsterdamse doelpunten maakte. Ook was het bijzonder dat FC Amsterdam in het seizoen 1974/1975 in de 2de competitiehelft de nummers 2 en 3 van de eredivisie, Feyenoord en Ajax, beiden op eigen veld van de mat veegde: Ajax-FC Amsterdam 2-4 (23 februari 1975) en Feyenoord-FC Amsterdam 1-2 (maart 1975).

Feijenoord Rotterdam

Merkwaardig was de stap die Jansen vervolgens deed in 1975. Hij ging namelijk aan de slag bij aartsrivaal Feijenoord uit Rotterdam. Als Amsterdammer had hij daar geen enkel probleem mee. Het werkvoetbal van Feyenoord paste namelijk meer bij Nico dan de speelwijze van bijvoorbeeld AFC Ajax in Amsterdam. Dit met meer technisch vaardige spelers als Ruud Geels en de net in de 2de helft van 1975 aangekochte spelers Tscheu La Ling, Frank Arnesen en Sören Lerby.

Naast het verzamelen van doelpunten deed Nico dat ook met bijnamen. Gewild of ongewild maar bijnamen als ‘de beuker van de Jordaan’, ‘varkenskop’ en ‘snoetje’ bleven aan de goalgetter kleven. De laatste twee omdat hij vaak gekke bekken trok na een mislukte actie. Of grappend en grollend met een tegenstander. Tevens stond deze man bekend als ‘the Wig’ Dit dan weer vanwege zijn ferme haardos. Exact ook hoe het Rotterdamse legioen hem in actie zagen. Hij was sterk gebouwd en maakt als krachtpatser altijd ‘oorlog in de zestien’.

Record

In het seizoen 1976/77 vestigde Nico een uniek record. Naast zijn vijf (!) goals in de thuiswedstrijd tegen FC Haarlem op 17 oktober 1976, wist hij ook nog eens drie keer te scoren in de uitwedstrijd tegen datzelfde Haarlem. We hebben het over 20 maart 1977. Dat één speler in één seizoen acht doelpunten tegen één tegenstander scoort, is bij Feyenoord een record sinds de toetreding tot de Eredivisie in 1956. Daarnaast deelt hij met Henk Schouten en Piet Kruiver dus de eer vijf goals in één wedstrijd te hebben gemaakt.

Het tweede seizoen bij Feyenoord was dus voorspoedig begonnen. Jansen scoorde dus opnieuw volop. Eind 1976 stond Feyenoord bovenaan in de competitie, maar de club maakte een teleurstellende tweede seizoenshelft in de eerste helft van 1977 door met een vierde plaats als eindklassering. Jansen maakte dat seizoen 23 doelpunten.

De malaise bij Feyenoord ging het seizoen erna (1977/1978) in nog veel extremere mate door. Want Feyenoord eindigde in de middenmoot als tiende. Ook Nico Jansen ging hierin mee. Hij kwam weinig aan spelen toe door blessureleed aan veelal de knie en scoorde in de overige wedstrijden te weinig, waardoor hij mocht vertrekken.

Zuiderbuur

Hij zag zich in 1978 overgenomen door het Belgische RWD Molenbeek. In vijf seizoenen trof hij hier 55 maal doel. Daarna belandde hij bij K. Londerzeel SK in de Vierde Klasse en hij sloot zijn carrière af bij Boom FC. Gedurende zijn loopbaan had Jansen vele knieblessures gehad en nu wilde het echt niet meer. De knieën waren af en versleten. Minstens 139 doelpunten in meer dan 300 wedstrijden laat hij na.

Oranje

Eenmaal lukte het Jansen voor het Nederlands elftal uit te komen. Dat was op 30 mei 1975, als invaller in een met 3-0 verloren vriendschappelijke wedstrijd in en tegen Joegoslavië. Maar hiermee kon hij wel mooi zijn lidmaatschap aanvragen voor spelers met een hele interland.

De Palm

Na zijn loopbaan trainde Nico de amateurs van Hemiksem en was daarna nog korte tijd trainer van Boom FC. Nico was enkele jaren ook actief als spitsentrainer bij vierdeklasser KSK Heist. Vanaf juli 2008 zagen we hem terug als spitsentrainer bij Koninklijke Lierse SK.

Nico Jansen opende een kroeg in België met de naam ‘De Palm’. Hij was inmiddels een halve Belg geworden. Zijn gevoel voor humor kon hij nu achter de toog voort zetten. Frank Heinen besteedde er ooit aandacht aan in weer een fijne versie van NOS Eindsignaal.

(Foto: Nationaal Archief, CC0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *