Søren Lerby (1958)

Søren Lerby

Søren Lerby (1 februari 1958), linksbenige Deense middenvelder die voor en Ajax en PSV zijn sporen verdiende. Vaak samen met maatje Frank Arnesen haalde hij vele landskampioenschappen bij Ajax om dit kunststukje op het eind van zijn loopbaan bij PSV te herhalen.

Lerby, bijnaam ‘de schaduw’, kwam door toedoen van Rinus Michels naar Ajax. Dit samen met Arnesen wat de Deense periode bij Ajax deed inluiden. Lerby groeide als aanjager en balheroveraar met een begenadigd schot in het linkerbeen vanaf het seizoen 1975-1976 uit tot de onbetwiste leider van Ajax. Ook zonder Arnesen weet hij nog vele prijzen in de wacht te slepen. Hij speelde 269 wedstrijden voor de Amsterdammers waarin hij 92 doelpunten scoorde.

Briesend, tackelend, knokkend, aanwijzingen en verwensingen schreeuwend. En altijd met de sokken op de enkels, waar Søren Lerby ook speelde (Ajax/ Bayern München/ AS Monaco en PSV) “Ik was niet bang van een confrontatie. Dat is goed af en toe, dan komen er nieuwe krachten vrij. Dat zit in je, maar dan moet je daarin wel zelf voorop gaan. Ik was op een leeftijd dat ik het wist te bespelen. Als je de absolute top wilt halen, kost dat heel veel inzet en doorzettingsvermogen. Je moet leren tegenslagen te overwinnen. Slaag je daarin allemaal, dan krijg je er zoveel voor terug”, vertelt hij twintig jaar later.

Lerby speelde 67 keer voor de nationale ploeg van Denemarken, en scoorde tien keer in de periode 1978-1989

Ook privé had Lerby succes in Amsterdam. In 1983 trouwde hij Willeke Alberti, een Nederlandse zangeres en actrice. Samen kregen ze een zoon, Kaj. Tegenwoordig werkzaam bij Essel Sports Management, het managementbureau van Lerby. In 1996 verbraken Lerby en Alberti hun huwelijk. Later trouwde de voetballer Arlette van der Meulen, die tegenwoordig eveneens werkzaam is bij Essel Sports. Samen met Arlette Lerby kreeg de Ajacied in 2001 een zoon, Christian, en in 2003 een dochter, Clarine.

(Foto: Wikipedia)

 

 

2 reacties

  1. En Soren Lerby is ook vrij succesvol als zaakwaarnemer bij Essel Sports Management. Soren Lerby heeft grote namen als Toby Alderweireld en Ricardo van Rhijn als klanten. Daarnaast heeft Essel Sports Management van Soren Lerby nog andere namen als Viktor Fischer en Niklas Moisander waarvoor Lerby als zaakwaarnemer optreedt.

  2. Niet alleen bij Ajax heeft Soren Lerby met zijn bedrijf Essel Sports Managament overigens spelers waarvoor hij de zaken behartigt. Ook Dries Mertens (voormalig PSV, nu Napoli) en Samuel Armenteros (uitgehuurd aan Feyenoord), staan onder contract bij het Essel Sports Management van zaakwaarnemer Soren Lerby. Daarnaast zijn er natuurlijk nog vele andere spelers zoals Robert Schilder of Tim Cornelisse, die wat minder bekend zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *