Nico van Zoghel (1943)

Nico van Zoghel

Nico van Zoghel (22 mei 1943) keeper in de jaren ’60 en ’70. Heeft de meeste goals gescoord ooit, als keeper, in de eredivisie.

Van Zoghel was doelman en begon zijn loopbaan in 1960 bij VV DOS. In 1964 stapte hij over naar Go Ahead en in 1972 verruilde hij Go Ahead Eagles voor BV De Graafschap. Hij keerde in 1977 terug bij de Eagles en stapte in 1979 over naar SC Amersfoort waar hij zijn loopbaan besloot.

Hij speelde voor Jong Oranje en werd ook geselecteerd voor het Nederlands voetbalelftal waarvoor hij nooit in actie kwam. Met zeven doelpunten is Van Zoghel de keeper die de meeste doelpunten in de eredivisie gemaakt heeft. 6 hiervan scoorde hij voor de Go Ahead Eagles. Het waren alle penalties. Hij verdedigde zijn doel met verve (alleen Eredivisie) in het niet misselijk aantal wedstrijden van 614!

Van Zoghel werd trainer en was van 1985 tot 1988 coach van Go Ahead Eagles. In 1992 werd hij gedurende het seizoen trainer van SVV/Dordrecht’90 maar kon de degradatie uit de eredivisie niet voorkomen. Met de weer in Dordrecht’90 gewijzigde ploeg promoveerde hij weer na het kampioenschap in de eerste divisie in 1994. Hij was keeperstrainer bij De Graafschap en SBV Vitesse en assistent-trainer bij NAC onder Ton Lokhoff. In het seizoen 2007/08 was hij trainer van DVC’26.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

5 reacties

 1. Niet alleen als collega voetballer c.q. keeper maar ook als “kader” heb ik met Nico heel fijne jaren bij zowel de Graafschap als bij de Eagles gehad. We prijzen ons gelukkig nú af en toe een golfbal met elkaar de bossen in te kunnen janken.
  Kunnen we óók heel goed!!! 😉

 2. Nico was voor mij als supporter van de Eagles een topkeeper.
  In een ver verleden heb ik hem nog eenkrantknipsel uit Indonesie
  gegeven toen de Eagles daar waren. Hoop dat het goed met hem gaat.

 3. Nico was voor mij als Eagles supporter een topkeeper
  Heb hem in een ver verleden nog een krantknipel uit
  Indonesie gegeven waar de Eagles op bezoek waren.

 4. Beste Nico,
  De achternaam Kwak ken je misschien nog van vroeger, toen mijn broer Kees samen met jou op de IVO (Van der Huchtschool) in Soest zat. Mijn vader had een Elektrowinkel op de Soesterbergsestraat. Maar ik wil met jou teruggaan naar de enige wedstrijd die ik heb bijgewoond in de Adelaarshorst in Deventer: Go Ahead-Ajax. Uitslag: 2-5. Jij keepte en mocht in die wedstrijd twee keer een strafschop nemen. Jij nam die immers altijd, vandaar jouw record met de meeste doelpunten op je naam als keeper in de Eredivisie. De eerste ging erin, maar de tweede (voor zover ik mij kan herinneren) niet, mede omdat je dezelfde hoek koos als bij de eerste strafschop. Was het Gert Bals die hem stopte? Paniek, want jij moest als een gek terug naar je doel.
  De wedstrijden die ik in een voetbalstadion live heb bijgewoond zijn op de vingers van een hand te tellen, maar voornoemde wedstrijd herinner ik me het beste. Ik was er trots op dat een dorpsgenoot een bekende keeper bij DOS was geworden en een mooie voetbalcarrière had. Dat sprak toch meer tot de verbeelding dan Frans de Munck, die in de tijd dat hij het doel van DOS verdedigde in Soest woonachtig was.
  Het ga je goed, met vriendelijke groet,

  Herman Kwak

 5. Beste Nico,

  Regelmatig denken we nog terug aan die momenten dat je als coach met jouw Go Ahead Eagles deelnam aan het Tijls Krantentoernooi dat ik 13 jaar in Nunspeet mocht organiseren. Dat roept vele nostalgische gevoelens op aan een tijd die nooit meer terugkeert… Wat hebben we tot in de late uurtjes genoten samen met onder meer Jan Jongbloed. Onvergetelijke verhalen!

  Ook het duel tussen Nunspeet en Go Ahead Eagles op een doordeweekse avond was onvergetelijk. Na afloop een diner in restaurant De Brake te Nunspeet met de hele selectie (tot ieders verrassing werd opgediend als hoofdgerecht een tweetal kroketten….). Nu niet meer voor te stellen.
  Ik hoop dat het je goed gaat en op ooit een weerzien.

  een hartelijke groet van Henk Vis (VV Nunspeet)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *