Nicolas Anelka (1979)

Nicolas Anelka

Nicolas Sébastien Anelka (14 maart 1979) was een sierlijke en controversiële Franse spits. Speelde voor een groot aantal clubs en was van 1998 tot en met 2010 international in het Franse nationale voetbalelftal. Dook na zijn loopbaan zelfs even op als adviseur bij Roda JC Kerkrade.

Paris Saint-Germain, Arsenal, Real Madrid, Paris Saint-Germain, Liverpool, Manchester City, Fenerbahçe, Bolton Wanderers, Chelsea, Shanghai Shenhua, Juventus, West Bromwich Albion, Mumbai FC. Het zijn de clubs waar Anelka voor heeft gespeeld. Er zijn maar weinig speler geweest die een indrukwekkender lijstje kunnen aantonen. Hij wordt dan ook beschouwd als een van de meest getalenteerde Franse voetballers van zijn generatie. Maar zijn carrière is ook gekenmerkt door controverse en opvallende anekdotes.

Als zeventienjarige jongen bij Paris Saint-Germain begon het avontuur in 1996 voor Nicolas. En zoals het zo vaak gaat; hij blonk uit, viel op en maakte een mooie transfer. Want Arsenal haalde hem kort na de aanstelling van landgenoot Arsène Wenger als manager voor £500.000 naar Londen. Bij Arsenal kende Anelka een uitstekend seizoen, waarin hij 17 doelpunten scoorde en zijn stempel drukte als een getalenteerde en snelle aanvaller. Hij won de Premier League-titel en de FA Cup met de club in het seizoen 1997-1998. In de finale van de FC Cup scoorde Nicolas de tweede goal.

Een anekdote over Anelka dateert uit zijn tijd bij Arsenal. Het was het seizoen 1998-1999 en Anelka stond bekend om zijn afstandelijke en enigszins mysterieuze persoonlijkheid. Daardoor kreeg hij de bijnaam ‘Le Sulk”. Tijdens een wedstrijd tegen Leicester City scoorde Nicolas een doelpunt en vierde hij dat op zijn karakteristieke ingetogen manier. Het publiek interpreteerde zijn viering echter als arrogantie en begon hem uit te fluiten. Anelka reageerde door zijn handen op zijn oren te leggen, wat leidde tot een nog luidere reactie van de menigte. Deze gebeurtenis illustreert Anelka’s complexe relatie met de fans en zijn neiging om controversie uit te lokken.

Na zijn succes bij Arsenal maakte Anelka een spraakmakende transfer naar Real Madrid in 1999. De Spaanse club betaalde destijds een recordbedrag voor zijn diensten. Maar liefst een bedrag van 22,3 miljoen pond. Hij was daarmee de op dat moment duurste speler ter wereld. Ondanks hoge verwachtingen kon de Fransman echter niet volledig aan de verwachtingen voldoen en had hij moeite om zich aan te passen aan het Spaanse voetbal. Hij scoorde slechts 7 doelpunten in zijn eerste seizoen bij Real Madrid, maar zijn relatie met de club verslechterde al snel. Na twee seizoenen vertrok hij naar Paris Saint-Germain.

Een mooi verhaal over zijn tijd in Madrid is dat hij ooit ontsnapte via de kofferbak van een auto. De speler van Real Madrid hoopte op deze manier de journalisten, die zich voor zijn huis geposteerd hadden, te ontlopen. Hij werd zo door zijn broer en manager Didier naar het vliegveld gebracht. Om van daaruit naar Parijs te vliegen. Real had de international enkele dagen eerder een boete opgelegd van 340.000 euro. Dit bedrag was gelijk aan het salaris van Anelka over 45 dagen.

Anelka’s volgende stop was Liverpool, waar hij zich bij het team voegde in 2002. Hij speelde echter slechts één seizoen voor de club voordat hij werd verkocht aan Manchester City. 22 wedstrijden en 5 goals achter latend. Het was bij Manchester City dat Anelka zijn vorm herwon en zijn stempel drukte als een van de meest productieve aanvallers in de Premier League. Hij scoorde regelmatig doelpunten en leverde belangrijke bijdragen aan het team. De teller stokte uiteindelijk bij 37 doelpunten in 89 wedstrijden. Hij vertrok naar Turkije om voor Fenerbahçe te gaan spelen. In 2006 vertrok de aanvaller naar Bolton Wanderers, waar hij een seizoen speelde. Chelsea nam hem in januari 2008 over voor een bedrag van € 19,9 miljoen euro.

Na zijn succes bij Manchester City maakte Anelka in 2008 de overstap naar Chelsea, waar hij onder manager Luiz Felipe Scolari speelde. Bij Chelsea had Anelka een belangrijke rol in het winnen van de Premier League-titel in het seizoen 2009-2010. Hij vormde een sterk partnerschap met Didier Drogba en was een constante dreiging voor de verdedigingen van tegenstanders. Met Chelsea haalde hij in 2008 de finale van de UEFA Champions League. Hier werd echter verloren van Manchester United omdat John Terry de beslissende penalty miste omdat hij uitgleed en op de paal schoot. Christiano Ronaldo miste echter ook namens United. Maar Edwin van der Sar kon daarna de beslissende penalty van Nicolas Anelka uit het doel houden.

Na zijn tijd bij Chelsea speelde Anelka voor verschillende andere clubs, waaronder Shanghai Shenhua in China, Juventus in Italië en Mumbai City FC in India. Hij beëindigde zijn professionele carrière in 2015. Hij kwam daarmee op de volgende officiële statistieken: 667 gespeelde wedstrijden/ 50.288 speelminuten, 209 keer gescoord, 95 assists, 18 maal geel en (slechts) 1 keer de rode prent. En internationaal staan er 14 goals achter zijn naam en 69 interlands.

Nicolas Anelka had een enigszins tumultueuze carrière bij het Franse nationale voetbalelftal. Hij maakte zijn debuut voor Les Bleus in 1998 en speelde in totaal 69 interlands, waarin hij 14 doelpunten scoorde. Anelka speelde een belangrijke rol voor Frankrijk tijdens het EK 2000, waar Frankrijk de titel won. Hij vormde een gevaarlijke aanvalslinie met Thierry Henry en scoorde een belangrijk doelpunt in de halve finale tegen Portugal.

Een andere opmerkelijke anekdote was de ruzie met trainer Raymond Domenech: Tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika escaleerde de spanning tussen Anelka en de Franse bondscoach Raymond Domenech. Tijdens dit WK werd Anelka uiteindelijk zelfs naar huis gestuurd omdat hij Domenech zou hebben geantwoord met “va t’enculer, fils de pute” (“val toch dood, hoerenzoon”) toen deze hem vroeg zijn positie meer te handhaven. Deze gebeurtenis markeerde het einde van zijn internationale carrière voor Frankrijk. Want hij kreeg een schorsing van 18 interlands. Zelf verklaarde hij niet meer bij te komen van het lachen toen hij van de schorsing hoorde en de bestuurders van de Franse nationale voetbalbond clowns te vinden. Anelka ten voeten uit…

In de nadagen van zijn actieve loopbaan was Anelka al begonnen met het assistentschap bij de Chinese club Shanghai Shenhua. Dit duurde één seizoen, van 2012 tot en met 2013. In 2015 was het Franse enfant terrible speler/trainer bij zijn laatste club als actief voetballer: Mumbai City FC. Na een aantal jaren niet veel van hem te hebben vernomen, dook Nicolas Anelka plotseling op in Kerkrade, bij Roda JC en dat als officieel adviseur van de club. Helaas was de samenwerking met Roda van korte duur. Na slechts drie maanden, in april 2017, besloot Anelka namelijk om zijn contract met de club te beëindigen vanwege persoonlijke redenen. Dit verraste velen maar betekende het einde van zijn tijd bij Roda JC.

(Foto: Wikimedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *