Norbert Nachtweih (1957)

Norbert Nachtweih (4 juni 1957) werd ooit bestempeld als de beste libero in Duitsland. Tot een uitverkiezing in het Duitse elftal kwam het door omstandigheden echter nooit.

‘Ich wollte in die beste Liga der Welt’ Norbert Nachtweih is zes jaar oud als hij zich aanmeldt bij de plaatselijke voetbalvereniging Motor Sangerhausen in zijn woonplaats in de voormalige DDR. Hij zet er zijn eerste voetstappen op het voetbalveld en in de jaren die volgen speelt hij voor clubs met typische Oost-Duitse namen als: Traktor Polleben, Stahl Eisleben en Halleschen FC Chemie. Beide de laatste club debuteert hij 1974 in de DDR Oberliga. Hij komt tot 35 wedstrijden en maakt twee goals.

In dezelfde periode is Nachtweih international bij het nationale juniorenelftal van de DDR en de U-21-Nationalmannschaft. Hij is één van de meest talentvolle spelers van zijn generatie. Samen met zijn ploeggenoot Jürgen Pahl fantaseert Nachtweih hoe het voetbal in de West-Duitse Bundesliga zou zijn. Is het verschil zó groot als dat op tv lijkt? Beiden spreken in het diepste geheim over hun heimelijke fantasieën en een eventuele vlucht naar het westen, omdat er zich binnen de nationale ploeg diverse spelers (spionnen) bevinden met banden met de Stasi.

In november 1976 is het zover. Voortdurend in de gaten gehouden door de Stasi voelt Nachtweih zich dusdanig in zijn vrijheid beperkt dat hij en Pahl besluiten om de sprong naar het westen te wagen. Nachtweih verklaart later dat de vlucht min of meer toevallig tot stand kwam. Na afloop van een interland met Turkse leeftijdsgenoten hebben ze twee uur vrij in Istanbul. Met behulp van een Turkse man vluchten ze naar de Amerikaanse ambassade. Ze verblijven er tien dagen voordat ze naar het vrije westen vliegen.

In West-Duitsland komen ze vervolgens via een FDP politicus, die van hun vlucht gehoord heeft, terecht bij Eintracht Frankfurt. Aan spelen in de Bundesliga komen ze echter nog lang niet toe. De FIFA schorst beiden voor zestien maanden omdat ze gevlucht zijn. Ze trainen met de profs en spelen bij de amateurs. Na hun schorsing duurt het niet lang voordat Nachtweih en Pahl basisspelers zijn in het eerste van Eintracht Frankfurt. Nachtweih blijft vier seizoenen bij die Adlerträger, wint de UEFA cup en de DFB Pokal,  voordat hij in 1982 de overstap maakt naar het grote Bayern München.

In deze periode hoort hij bij toeval dat hij ook in het vrije westen voortdurend in de gaten is gehouden door de Oost-Duitse geheime dienst. Hij heeft er nooit iets van gemerkt. Hoewel hij ooit een bijna auto-ongeluk kreeg, omdat zijn remmen niet meer werkten. Het vermoeden rijst dat de Stasi erachter zit.

Bij Bayern komt Nachweih terecht in één elftal met Paul Breitner, Karl-Heinz Rummenigge en later Lothar Matthäus, Andreas Brehme, Jean-Marie Pfaff, Klaus Augenthaler, Hansi Pflügler en de kopsterke spits Dieter Hoeneß, over wie zei Nachweih ooit grappend zegt: ‘Der springt so hoch, wenn der wieder runter kommt liegt auf seine Glatze Schnee’. Nachtweih speelt zeven seizoenen bij der FC Bayern en viert grote successen. Hij wordt vier keer landskampioen en verover twee keer de DFB Pokal.

Nachtweih verdringt zijn maatje Augenthaler, met wie hij al die jaren een kamer deelt, als libero bij Bayern en teamchef Franz Beckenbauer van de Nationalmannschaft is erg gecharmeerd van de blonde verdediger. Tot een inzet in het Duitse elftal komt het echter nooit, omdat de FIFA regels dit verbieden, Nachtweih is immers al voor een ander land – de DDR – uitgekomen. In 1990 ziet Nachtweih kansen voor deelname aan het WK in Italië. De muur is gevallen en hij mag voor Duitsland uitkomen. Nachtweih speelt echter op dat moment naast Zinedine Zidane op het middenveld bij AS Cannes. Beckenbauer kiest voor Augenthaler al laatste man en Duitsland wordt wereldkampioen.

Na zijn Franse uitstapje keert hij in 1991 terug bij Frankfurt. Door een ruzie met de toenmalige trainer Dragoslav Stepanovic speelt hij slechts drie wedstrijden. In december ’91 keert hij de Bundesliga de rug toe en vertrekt naar Zweitligisten SV Waldhof Mannheim waar hij nog vijf seizoen actief is.

Sinds 2005 is Nachtweih in dienst van de voetbalschool van Eintracht Frankfurt.

Met medevluchter Jürgen Pahl is hij nog steeds goed bevriend. Pahl vestigde zich ooit als fruitteler in Paraguay, maar is sinds een aantal jaren weer terug in Duitsland.

Lees hier het interview ‘Ich wollte in die beste Liga der Welt dat journalist Bernd Scheffel in 2010 had met Nachtweih.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *