Olaf Thon (1966)

Olaf Thon

Olaf Thon (1 mei 1966) is een voormalig middenvelder uit Duitsland die ook in de verdediging uit de voeten kon. De Professor is in Nederland vooral bekend geworden tijdens het EK in 1988. Nadat Nederland de Duitsers in de halve finale hadden uitgeschakeld, veegde Ronald Koeman zijn achterwerk af met het shirt van Thon.

Thon is afkomstig uit de jeugdopleiding van Schalke 04 en debuteerde voor Die Königsblauen in 1983. De centrale middenvelder was is zijn debuutjaar direct belangrijk voor de club en mede door de veertien doelpunten van Thon promoveerde Schalke 04 naar de Bundesliga. In de jaren na de promotie bleef Thon uitstekend presteren voor zijn werkgever. Hij miste weinig wedstrijden en scoorde 42 keer in vier Bundesliga-seizoenen. In het seizoen voorafgaand aan het Europees Kampioenschap van 1988 wist hij veertien keer te scoren en hierop werd hij geselecteerd voor het EK ’88. Overigens had Thon zijn debuut al in 1984 gemaakt, als achttienjarig talent is hij tot op heden de op twee na jongste debutant in die Mannschaft. Enkel Uwe Seeler en Mario Götze waren jonger.

Tijdens het EK in eigen land had Thon in alle wedstrijden een basisplaats, scoren deed hij echter niet. Nadat Duitsland de halve finale had verloren van Nederland, ruilde Thon van shirt met Koeman, die vervolgens zijn achterwerk er mee afveegde. Direct na het EK vertrok Thon naar FC Bayern München. Hij werd de opvolger van Lothar Matthäus, die vertrokken was naar Internazionale. Met de Zuid-Duitsers werd Thon vervolgens driemaal landskampioen en in 1990 boekte hij zijn mooiste resultaat: met Duitsland werd hij in Italië wereldkampioen voetbal door het Argentinië van aanvoerder Diego Maradona met 1-0 te verslaan.

In 1994 keerde Thon terug bij Schalke 04. In 1997 won hij met Huub Stevens als trainer en Youri Mulder als ploeggenoot de UEFA Cup. Ook won in 2001 en 2002 de DFB-ligapokal. In juni 2002 sloot ton zijn loopbaan, na veel blessureleed in zijn laatste jaren, af. Hij werkte tot augustus 2009 op de marketingafdeling van Schalke 04 en was in het seizoen 2010/2011 trainer van VFB Hüls, een Duitse amateurclub. Tegenwoordig schrijft Thon columns voor het Duitse sportblad Kicker.

(Foto: ANP – Raymond Rutting)

2 reacties

  1. Uwe Sieler heet Uwe Seeler.
    Na Uwe Seeler en Mario Götze is hij dus de “op twee na” jongste debutant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *