Oleguer Presas (1980)

Oleguer

Oleguer Presas i Renom (2 februari 1980) was een Spaanse verdediger die we in Nederland vooral kennen als speler van Ajax. De politiek zeer uitgesproken Oleguer speelde het grootste gedeelte van zijn loopbaan voor FC Barcelona. De club waarmee hij in 2006 de Champions League won.

FC Barcelona

In 2001 kwam Oleguer bij FC Barcelona terecht. Wwaar hij twee jaar voetbalde in het B-elftal. Hier speelde hij twee uitstekende seizoenen, waarna hij naar het eerste elftal werd overgeheveld. Oleguer werpte zich op tot een nuttige reserverkracht voor de defensie, want hij kon alle posities in de verdediging bezetten. In het seizoen 2004-2005 wist Oleguer het onder trainer Frank Rijkaard zelfs tot basisspeler te schoppen. Dit was het begin van zijn beste periode uit zijn loopbaan.

De twee seizoenen daarop was de Catelaan, die weigerde uit te komen voor de Spaanse nationale ploeg, ook veelal verzekerd van een basisplaats. Ook won hij in die hoedanigheid tweemaal de landstitel, éénmaal de Spaanse supercup en eveneens éénmaal de Champions League.

Ajax

In 2008 kwam Oleguer’s periode bij FC Barcelona ten einde en tekende hij voor drie seizoenen bij Ajax. In de Nederlandse hoofdstad was de verdediger een solide stopper die echter opbouwende kwaliteiten miste. Daardoor kwam hij nooit helemaal uit de verf in de Amsterdam Arena. Hoewel hij in 2010 onder trainer Frank de Boer nog wel landskampioen werd, was zijn rol al gauw uitgespeeld in Nederland en vertrok hij in 2011 transfervrij bij de club.

Politicus

Door zijn politieke opvattingen -hij strijdt voor een onafhankelijk Catalonië- is Oleguer niet geliefd in Spanje. Hierdoor kon hij maar moeilijk een club vinden. Uiteindelijk dook hij op bij het bescheiden Catelaanse AD Guíxols, waar hij nog één seizoen voetbalde. Tijdens zijn loopbaan werd Oleguer ook een actief schrijver en schreef hij het filosofische boek Camí d’Ítaca

Interlands voor Spanje heeft Oleguer door zijn politieke ideeën nooit gespeeld en nooit wíllen spelen. Wel speelde hij zes interlands voor Catalonië.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *