Frank de Boer (1970)

Franciscus ‘Frank’ de Boer (15 mei 1970) is een voormalig topverdediger die jarenlang uitkwam voor onder meer Ajax, FC Barcelona en het Nederlands Elftal.

Voor Oranje heeft De Boer 112 interlands gespeeld, waarvan 105 als basisspeler. Tegenwoordig is De Boer succestrainer bij Ajax. Daarnaast heeft hij uiteraard ook nog een tweelingbroer: Ronald, die overigens tien minuten ouder is. De Boer stond bekend als een intelligente verdediger met een uitstekende lange pass in de linkervoet.

Samen met zijn broer speelde Frank korte tijd voor amateurclub vv De Zouaven voordat ze beide in de jeugdopleiding van Ajax terechtkwamen. De Boer debuteerde op 21 september 1988 voor de Amsterdammers in het met 4-1 verloren uitduel tegen PEC Zwolle. De Boer, de eerste jaren van zijn loopbaan linksback, debuteerde in een elftal vol gerenommeerde namen. Zo stonden onder meer Danny Blind, Peter LarssonRichard Witschge en John van ‘t Schip onder contract bij Ajax.

De grootste successen boekte De Boer echter met de nieuwe ‘Gouden Generatie’ van Ajax. In 1995 werd onder leiding van coach Louis van Gaal en met de opkomende wereldtoppers Edwin van der Sar, Michael Reiziger, Marc Overmars en Patrick Kluivert de Champions League veroverd. De Cup met de grote Oren was hét grote succes in de ruim elf seizoenen van De Boer bij Ajax. Een periode waarin veel meer prijzen in de prijzenkast terecht kwamen. Waaronder vijf landskampioenschappen, twee nationale bekers, een UEFA Cup en een Wereldbeker.

In januari 1999 nam FC Barcelona Frank en zijn broer Ronald over van Ajax. In Spanje kwam De Boer weer onder Van Gaal te werken. Maar ditmaal een stuk minder succesvol. Hij werd namelijk slechts eenmaal kampioen in de vijf seizoenen dat hij er speelde. Na zijn periode in Barcelona speelde De Boer nog even -niet erg succesvol- voor Galatasaray, Glasgow Rangers, Al-Rayyan en Al-Shamal. Om zijn loopbaan uiteindelijk in 2006 te beëindigen.

Hierna ging De Boer direct aan de slag als jeugdtrainer bij Ajax en was hij tussen 2008 en 2010 assistent van bondscoach Bert van Marwijk bij het Nederlands Elftal, waarmee hij in 2010 tweede werd op het WK.

Vanaf 6 december 2010 kreeg De Boer de functie als trainer van Ajax en vierde hiermee veel succes: er kwamen vier landstitels in de prijzenkast. In 2020 pakte Frank de Boer de mooie uitdaging op als bondscoach van het Nederlands elftal.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *