Oscar Moens (1973)

Oscar Moens (1 april 1973), de ‘show-keeper’ die altijd in het zwart speelde. Stopte 3 keer en speelde 2 interlands.

Moens, met als bijnaam ‘de show-keeper’, speelde in de jeugd bij MSV ’71 uit Maassluis en AFC Ajax. Hij begon zijn professionele voetbalcarrière in 1990 bij SVV, waar hij tweede keeper was achter Joop Hiele In 1992 kreeg hij een kans bij Excelsior, waar hij al snel indruk maakte. Halverwege het seizoen 1995-1996 maakte hij de overstap naar Go Ahead Eagles dat op dat moment in de eredivisie uitkwam. De altijd in het zwart spelende Moens speelde zich hier goed in de kijker en werd gebombardeerd tot een van de grote keeperstalenten. Nog datzelfde jaar maakte hij voor 750.000 gulden de overstap naar AZ.

Daar kwam hij door een conflict met eigenaar Dirk Scheringa de laatste jaren niet genoeg aan spelen toe. Moens verdedigde in deze tijd zich meer in de rechtbank dan een voetbaldoel. In 2001 liet de belastingdienst, na een reguliere controle, AZ weten dat er een naheffing zou komen over het betaalde loon aan Moens. Zij oordeelden dat het contract dat Moens had getekend bij AZ onlosmakelijk verbonden was met het contract bij DSB en dat hier dus door AZ belasting over betaald diende te worden. In 2002 stelde ook de rechter Moens in het gelijk in zijn conflict met DSB. Ongelukkig in de situatie waarin zij zaten besloten Moens en AZ het contract te ontbinden.

Een verhuurperiode naar RBC Roosendaal en een transfer naar Genoa, waar hij geen competitieduel zou spelen, volgden. Na enkele jaren Willem II kwam hij bij PSV terecht. In zijn achttienjarige carrière speelde Moens ongeveer vierhonderd competitieduels. Slechts twee keer kreeg hij rood. Hij stopte 3 keer en pakte toch weer een aantal keren weer de keepershandschoen op.

Oscar Moens keepte twee interlands voor het Nederlands elftal. Op 13 oktober 1998 maakte hij zijn debuut voor Oranje in een oefenduel tegen Ghana in het GelreDome in Arnhem (Vitesse-stadion). De uitslag was 0-0. Zijn tweede interland speelde hij in een oefenwedstrijd tegen Denemarken op 10 november 2001. Hij keepte de gehele wedstrijd. De uitslag was 1-1 en de doelpuntenmaker namens Oranje was Jerrel Hasselbaink. Hij werd in zijn Willem II periode nog enkele keren opgeroepen door Marco van Basten, maar zou niet meer aan spelen toekomen.

In november 2010 sloot Moens zich aan bij Sparta Rotterdam, om de daar bestaande keepersproblemen te ondervangen. In juni 2011 besloot hij voor de derde keer een punt te zetten achter zijn carrière. Hij werd hierna opgenomen in de commerciële afdeling van Sparta, waar hij zich bezig ging houden met maatschappelijke activiteiten van de club. Ook begon hij met Ron Ververs, keeperstrainer in de jeugd van Sparta Rotterdam, een eigen keepersschool: de Stanno Keepersschool.

Eén reactie

  1. Ik heb Oscar Moens nog meegemaakt tijdens een Keepers dag in Den Haag
    De keeper die ik toen begeleide
    Eindigde hoog met Hellevoetsluis als Keepers Trainer met Jan Peters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *