Oscar Zijlstra: “Ik heb een schitterende tijd gehad. Toch had er meer ingezeten”

Oscar Zijlstra

Oscar Zijlstra (31 januari 1952) is een voormalig keeper van SC Cambuur, die voornamelijk de geschiedenisboeken ingaat vanwege zijn historische uittrap-goal in 1985.

De besnorde keeper maakte in 1979 zijn debuut voor de Friezen en speelde acht seizoenen voor de club uit Leeuwarden, waarvoor hij 185 wedstrijden speelde. Zoals veel voetballers in die tijd was hij semi-prof, hij werkte bij een slachthuis.

Zijn beroemdste moment was dus in 1985, op 9 november welteverstaan. De tegenstander was Willem II. Met een verre uittrap joeg hij de bal over de keeper van de Tricolores. Het doelpunt, dat uitgeroepen werd tot Cambuurs’ mooiste ooit én doelpunt van dat jaar in de Eerste Divisie, werd vastgelegd door fysiotherapeut Dick Lamsma.

Zijlstra stopte ook nog een penalty in deze wedstrijd, die ondanks deze wapenfeiten werd verloren met 3-4. Toevallig was het ook de enige wedstrijd die zijn vrouw Bea moest missen in zijn carrière, zij vierde op dat moment haar verjaardag en vanwege het gure weer en de vele visite besloot zij voor deze ene keer een wedstrijd over te slaan. En dat heeft ze geweten…

Zijlstra keepte tussen 1980 en 1987 bijna 200 wedstrijden voor Cambuur. Hij kijkt met een goed gevoel terug op zijn carrière: “Ik heb een schitterende tijd gehad. Toch had er meer ingezeten. Als ik er meer voor had geleefd, was ik misschien eerder professioneel keeper geworden. En als ik full-prof was geweest, had ik meer kunnen trainen en leren. Ik heb wel eens gevraagd of dat mogelijk was, maar het geld was er waarschijnlijk niet.” Bij Cambuur kreeg hij een opvolging in de persoon van Fred Grim. De keeper diebij Ajax op dat moment reservekeeper was achter Stanley Menzo.

Oscar Zijlstra woont op dit moment nog steeds in Burgum met zijn vrouw Bea, heeft nog steeds een snor en werkt nog bij de groothandel. Hij is ook fanatiek wielrenner en zit regelmatig op de fiets met de legendarische oud-spits Koko Hoekstra. De cultspits die ook jaren bij Cambuur speelde.

Schrijver en columnist Menno Pot schreef ooit een fraaie column op de site van NuSport over zijn memorabele doelpunt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *