Otto Versfeld (1955)

Otto Versfeld

Otto Versfeld (6 oktober 1955) was een markante en stijlvolle goalie van Helmond Sport die zijn bekendheid vooral dankt aan de strafschop in drieën van Jesper Olsen en Johan Cruijff. Hij gaat sindsdien door het leven als ‘Otto van de penalty’.

‘Toen mijn dochter met haar nieuwe vriend thuiskwam, vroeg hij als eerste: ‘Bent u nou die meneer van die penalty?’ Twaalf jaar geleden was ik met mijn vrouw op vakantie in Mexico. Er zat al enkele dagen een jongen naar me te loeren. Na een week had hij al zijn moed verzameld en vroeg hij me: ‘Bent u die keeper van die penalty?’ Ik zei: ‘Ja jongen, dat ben ik.’ Nou, foto, handtekening, je kent het wel’, aldus Otto Versfeld in een prachtig interview voor de Volkskrant van 6 december 2012.

Otto Versfeld was doelman van Helmond Sport waarmee hij in het seizoen 1981/82 kampioen werd in de Eerste divisie. De twee daaropvolgende seizoenen speelde hij 54 wedstrijden in de Eredivisie.

Otto kon een behoorlijk potje keepen en toch dankt hij zijn bekendheid niet aan wereldreddingen, maar vooral aan de legendarische penalty in drieën die Johan Cruijff samen met Jesper Olsen nam op 5 december 1982 in de Meer in Amsterdam. Bij een voorsprong van 1-0 kreeg Ajax een strafschop. Cruijff tikte achteloos breed op Olsen, die terugspeelde waardoor Cruijff de bal simpel langs de naar Olsen uitgelopen Versfeld kon schieten. Ajax won uiteindelijk met 5-0, maar het gesprek van de dag was natuurlijk de bijzondere strafschop.

Op de website ajax.blog.nl geeft Versfeld in 2012 toe dat hij er zo langzamerhand een beetje moe van wordt dat elk jaar rond 5 december ‘Otto van de penalty’ weer hot nieuws en dat hij er in zijn werk als pakketbezorger bij UPS nog steeds regelmatig mee wordt geconfronteerd.

Hij verzucht: ‘Elke dag komt het ergens wel ter sprake. En altijd stellen ze dezelfde vraag: Otto, wat dacht je nou toen Cruijff hem in drieën nam? Begin ik weer met het hele verhaal. En dat al dertig jaar lang. Als ik voor elke keer een tientje had gevraagd, was ik nu miljonair geweest.’

Volgens Otto had het doelpunt nooit goedgekeurd mogen worden: ‘Als ik dat zeg, krijg ik heel Amsterdam over me heen, maar dat moet dan maar. Kijk de beelden er maar op na: op het moment dat Cruijff scoort, staat Olsen voor hem. Hij is de voorste aanvaller in het veld. Buitenspel dus. Hinderlijk of niet, dat maakt niet uit. Zo was de regel op dat moment.’

Overigens waren Olsen en Cruijff niet de eersten die een penalty in drieën namen. In 1957 deed onze zuiderbuur Rick Coppens het in een interland van België tegen IJsland.

Legendarische penalties dus die in de jaren daarna af en toe werden nagedaan. Dat dat niet altijd goed ging bewijzen de slapstickachtige strafschoptaferelen van het duo Thierry Henry en Robert Pirès.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

(Penalty Rick Coppens op 1.32 minuut)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *